Közélet

Lassul a belvíz növekedése az Alsó-Tisza vidékén + VIDEÓ

Lassul a belvíz növekedése az Alsó-Tisza vidékén + VIDEÓ

2015. február 6., péntek
Lassul a belvíz növekedése az Alsó-Tisza vidékén + VIDEÓ
szentes_lapisto_belviz

Néhány száz hektárral, 46 800 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén - tájékoztatta Kádár Mihály védelemvezető-helyettes az MTI-t.

A vízzel borított területből 26 400 hektár vetés és szántó - tudatta a szakember. Nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, csaknem felük egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 3,8 millió köbméter volt - tudatta a védelemvezető-helyettes. A védekezésben az igazgatóság 336 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek pedig biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tizenegy településen másodfokú, öt településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Belvízvédelmi készültség van érvényben több homokháti településen

A Homokhátságon két településén is belvízvédelmi készültséget rendeltek el az önkormányzatok. Domaszéken a napokban emelték II. fokúra a készenlétet, Mórahalmon február 5-től I. fokú készültség van érvényben. Az önkormányzatok és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság komoly munkát fordít a vízzel borított, nagyrészt mezőgazdasági területek belvízmentesítésére. A szivattyúzások és a vízelvezető árkok tisztítása ellenére a belvízi elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt várhatóan csak lassan fog csökkenni – tudtuk meg a szakembertől. http://www.youtube.com/watch?v=t2K1mRvfbB4

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.