Közélet

Középpontban a szociálismunkás-képzés: a duális képzésről tárgyalt Palkovics László és Kothencz János

Középpontban a szociálismunkás-képzés: a duális képzésről tárgyalt Palkovics László és Kothencz János

2015. február 21., szombat
Középpontban a szociálismunkás-képzés: a duális képzésről tárgyalt Palkovics László és Kothencz János
talalkozo01_gs

A duális képzés egyik legjobban alkalmazható területe a szociális szakemberképzés – jelentette ki Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, aki Kothencz János meghívására érkezett Szegedre.

„A szociális biztonság egy olyan módon mérhető és megtérülő kategória, mint egy vállalatnál egy mérnök vagy egy közgazdász tevékenysége. Az a különbség, hogy ez nem egy cég, hanem a közösség számára térül meg, vagyis ez egy nagyon jó beruházás” – ezt tavaly ősszel egy

a szociálismunkás-képzés jövőjéről rendezett konferencián

mondta

Palkovics László

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára, aki

Kothencz János

Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő meghívására érkezett Szegedre. Palkovics László a Rádió88-nak elmondta, ezen a szegedi konferencián merült fel, hogy a duális szakképzés egyik legjobban alkalmazható forma lenne a szociális szakemberek oktatásában, erre egyébként Németországban már van példa. Az egyetemnek vannak gyakorlati partnerei, az állami és az egyházak által fenntartott szociális intézményekben Palkovics szerint már az első évfolyamtól kezdve részt vehetnének a hallgatók a gyakorlati oktatásban. A felsőoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, ahhoz, hogy a duális képzést bevezethessék, módosítani kell a felsőoktatási törvényt, többek között erről tárgyalt Kothencz Jánossal Szegeden. A felsőoktatási stratégiában leírtakhoz igazodva eleve a parlament elé kerül a törvény módosítása, s Palkovics szerint ehhez a módosító csomaghoz illeszthetnék a szociális szakképzés duálissá tételét.

Kothencz: a szociális szakemberekért és az egyetemért is lobbizom!

„Elengedhetetlen, hogy a napjainkban megjelenő társadalmi igényekre minél hatékonyabb választ legyen képest adni a szakdolgozó, ezért fontos, hogy minél több időt gyakorlati terepen töltsenek” – erről már Kothencz János nyilatkozott portálunknak. A Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő, a L.É.T. mozgalom alapítója hangsúlyozta, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán kiváló képzést kapnak a hallgatók, ezt jelezték számára azok a szakemberek is hazánk valamennyi megyéjéből, akik az ifjúságvédelem és a szakellátás területén dolgoznak, s akikkel szakmai kapcsolatban áll.

talalkozo02_gs

„Szeretnék még gyakorlatorientáltabbá tenni a képzést, aminek megfelelő eszköze, ha kiterjesztik a duális képzést a szociális szakemberek oktatására is. Két dologért lobbizom: egyrészt, hogy a hallgatói létszámot lehessen növelni, másrészt, hogy a gyakorlati helyek minél szélesebb köréből választhassanak a hallgatók, és ehhez minden támogatást megkapjon az SZTE” – közölte Kothencz. Jól képzett szociális szakemberekre nagy szükség van, ezért az önkormányzati képviselő szerint a felsőoktatási keretszámokat érdemes újragondolni ennél a képzésnél, főként annak fényében, hogy a területen dolgozók életkora magas, lassan elöregszik a szakma. „Ha Szeged számára fontos az egyetem, akkor az egyes képzési karok sorsával, hallgatói létszámával is foglalkozni kell. Ha egy kicsit tehetek azért, hogy a saját hivatáspályámhoz kapcsolódó szociális területen zajló képzésekben előrelépés legyen, teszek érte, ezért is hívtam meg Szegedre Palkovics László államtitkárt” – fogalmazott a Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.