/

Kohári Nándor: Politikai bosszú áldozata lett az UTC Futsal Team

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kothencz_kohari_lakforum04_gs

Február 2-án pénzügyi problémák miatt bejelentette visszalépést az NB I-től az UTC Futsal Team. Bár a csapat csekély költségvetésből is bravúrosan szerepelt éveken keresztül az élvonalban, a szegedi önkormányzat végül mégis magára hagyta a klubot. A történtek értékelésére Kohári Nándort, az ifjúsági és sportbizottság egykori vezetőjét, korábbi fideszes önkormányzati képviselőt kérte fel portálunk.

2008-ban szűnt meg Szeged stabilan, 13 évig a legjobbak között szerepelt futsalcsapata, az Első Beton SE. A sportág ezt követően két esztendőre eltűnt a városi sport palettájáról, egészen az UTC 2010-es indulásáig az NB II-ben. Brinszky Adrián tanítványai egészen parádésan teljesítettek első idényükben, hiszen a bajnokság második helyén végezve az élvonalért játszhattak osztályozó párharcot, amely során 10-7-es összesítéssel múlták felül a Borsod Volánt. A csapat végül sorrendben 4., 6., majd legutóbb 7. helyet szerzett a legmagasabb honi ligában. Ugyanakkor 2014-ben a szegedi városvezetés különböző indokokkal előbb egy 10 milliós, majd egy 5 milliós támogatás kifizetését sem teljesítette a klub felé, az így keletkezett anyagi problémák pedig egyenes következményként a visszalépéshez vezettek.

– Ön szerint hogyan fejezhető ki a szegedi sportot ért veszteség mértéke?

– Minden helyi NB I-es csapat Szeged város hírét viszi szerte az országban, nemzetközi szereplés esetén pedig az országhatárokon túl is. Ami a futsalt illeti, a nagypályás labdarúgásnál lényegesen kisebb költségekből működtethető minőségi szinten. Sok hazai nagypályás mérkőzéssel ellentétben a futsal többnyire pörgős, közönségbarát összecsapásokat ad a publikumnak. Ezért is sajnálatos, hogy korábban az Első Beton tulajdonosi döntés okán, most pedig az UTC politikai bosszúk miatt kényszerül – ráadásul év közben – visszalépni az élvonaltól.

A bajnokságban egy stabil, kiegyensúlyozott középcsapatként tudott megnyilvánulni az UTC, a Magyar Kupában pedig egymást követő két évben is a négy közé jutott. Mindezt a szegediek is érzékelték, amit jól mutat, hogy a nézőszám számos alkalommal meghaladta az ezer főt az újszegedi sportcsarnokban, ami kiugróan magas érték a szegedi labdarúgás mérkőzésein. Ezt a folyamatot akasztotta meg az önkormányzat, egészen pontosan Botka László polgármester azzal, hogy a tavalyi év folyamán meghozott bizottsági döntéseket nem hajtotta végre. Az okokra vonatkozó kérdések kapcsán Botka László polgármester jelesül személyemet mint politikust nevesítette meg, ahogyan más szocialista politikusok is. Egyértelműen egy kicsinyes politikai bosszú áldozata lettek az UTC futsalosai, ezáltal általában a szegedi futsal is. Ilyen körülmények között nem várható, hogy belátható időn belül ismét első osztályú futsalcsapata legyen Szegednek.

– Tehát voltaképpen az önnel szemben táplált politikai ellenszenv vezetett egy NB I-es csapat ellehetetlenítéséig?

– Hivatalos válaszként azt kaptuk, hogy ez egy polgármesteri döntés volt. Ez, azt hiszem, önmagában is sokatmondó. A költségvetési támogatás meg nem valósulása miatt egy másik keretből ítélt meg a vagyongazdálkodási bizottság egy újabb támogatást, amire – a szocialisták által sem vitatottan – rendelkezésre állt a fedezet. Mindez annak érdekében történt, hogy a város hírnevén ne essen csorba azáltal, hogy a csapat nem tudja befejezni a megkezdett bajnokságot. Természetes, hogy az önkormányzati támogatást csak kiegészítő lehet, ahogy ez az UTC esetében is igaz volt. Más klubok akár több százmilliós keretből gazdálkodnak, ehhez képest az NB I legkisebb költségvetésű egyesületeként állt helyt – sokszor erőn felül teljesítve – az UTC. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy az egyéb támogatókat is a szocialista városvezetés részéről mutatott politikai betartás, húzódozás bizonytalanította el.

Nem rajtam ütött Botka László, hanem Szeged egyik legrégebbi jogfolytonos klubján, illetve a sportolókon, szurkolókon, sportbarátokon. Amennyiben a polgármester végrehajtotta volna a tavalyi civil alapból történő támogatás kifizetését, amelynek ismétlem, megvolt a költségvetési fedezete, akkor ezzel a kiegészítő szponzorációval együtt a klub már nyugodt körülmények között végig tudta volna játszani a bajnokságot. Annak végeztével pedig lehetett volna gondolkozni a folytatás mikéntjéről. Az a döntés azonban, hogy egy szegedi élvonalbeli klub visszalépésre kényszerül szezon közben, a város jó hírnevét is csorbítja, országos szinten. Akik ezt kifőzték, egyáltalán nincsenek tekintettel Szeged renoméjára!

Jól mutatja a két politikai oldal kulturáltságát, vagy éppen annak hiányát, hogy az UTC-n kívül is léteznek olyan – egyébként méltán népszerű – szegedi klubok, amelyeknél szintén társadalmi elnökségi pozíciót töltenek be különböző pártállású politikusok. A jobboldal részéről ez soha nem volt téma, míg például korábban Szentgyörgyi Pál a városi napilapban olvasói levélben támadott egy ismert szegedi sportvezetőt, mert az belépett a Fideszbe. Hadd utaljak vissza Botka László szavaira, aki legutóbbi beiktatásakor azt állította, nem lesz bosszúállás, boszorkányüldözés. Ennek jelen esetben pontosan az ellenkezőjét tapasztaljuk, személyesen a polgármestertől is.

– Jelen helyzetben lát esélyt arra, hogy belátható időn belül visszatérjen az NB I-es futsal Szegedre?

– Mivel szándékaink és akaratunk ellenére lett politikai bosszú áldozata a futsal, így a következő öt évben semmilyen esélyt nem látok arra, hogy ez a sportág a jelenlegi viszonyok közepette önkormányzati támogatásban részesüljön. A szegedi gazdasági környezetnek ugyan vannak olyan szereplői, akik képesek lennének működtetni, finanszírozni egy csapatot, azonban egy olyan környezetben, ahol a regnáló városvezetés politikai okokból látványosan ellehetetlenít egy NB I-es klubot, bármilyen más konstrukció ötlete merüljön is fel, a helyi gazdasági szereplők nem szívesen állnak majd mellé. Az egyértelmű politikai üzenet a civil gazdasági szereplőket is elbizonytalanítja.

– A csapat teljesítménye sportszakmai szempontból hogyan értékelhető ön szerint?

– Az UTC arra volt hivatott, hogy visszahozza az NB I-es futsalt Szegedre. Ezt a 2011-es feljutással, majd az első évek várakozáson felüli teljesítményével meg is valósította. A gazdasági és sportszakmai realitásokkal számot vetve, egy közönségszórakoztató, szegedi és Csongrád megyei játékosokra épülő, NB I-es középcsapat kialakítása és megtartása volt a cél.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a játékosoknak, a szakmai stábnak és az egyesületi vezetőknek egyaránt, amiért minden nehézség közepette eddig kitartottak, és a legvégén már becsületből is kiálltak. Külön köszönet annak a sok szegedinek, akik szurkolóként vagy más módokon is támogatták a klubot. Nem a meglévő játékoskereten, vagy a szakmai vezetés hozzáértésén múlott ez a kialakult helyzet.

Default thumbnail
Előző sztori

Hét éve körözött csalót fogott a rendőrség

Default thumbnail
Következő sztori

Erőteljesebb nyomásgyakorlást szorgalmaznak a városvezetésre a szegedi civilek

Legutóbbi hasonló cikkek