Kultúra

Kézműves ékszerek, brit egyetemek a Somogyiban

Kézműves ékszerek, brit egyetemek a Somogyiban

2015. február 27., péntek
Kézműves ékszerek, brit egyetemek a Somogyiban
zsoldos_aniko_ekszer

Nagy-Britannia továbbtanulási lehetőségeiről értekezhetünk a Somogyiban, emellett kézműves ékszerekből és egy szegedi képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a könyvtárban.

Tanulás az Egyesült Királyságban

Hogy lehet bejutni a brit egyetemekre? Hogyan lehet jelentkezni? Mik az esélyek? Mennyibe kerül kint tanulni? Milyen nyelvvizsga kell hozzá? A Somogyi-könyvtár, a British Council, a Milestone Intézet és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Study in the UK című programja a nagy-britanniai továbbtanulási lehetőségekről és a szükséges tennivalókról tájékoztatja az érdeklődőket. Egy Nagy-Britanniában tanuló hallgató is mesél ottani élményeiről és tanulmányairól. Helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub Időpont: március 2. (hétfő), 16–18 óra Részletes program és online jelentkezés: http://www.britishcouncil.hu/events/study-uk-szeged

Nyakékek, karkötők, fülbevalók – kiállításmegnyitó

A közelgő nőnap kapcsán kézműves ékszerekből nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Az alkotók, az ünnepi alkalomhoz illően, ugyancsak hölgyek. Horváth-Gergely Enikő pedagógus. Ezüstözött rézhuzalokból és alumínium drótokból, valamint ólomüveg technikával készít egyedi fülbevalókat. Kerényi Mariann 2005 óta oktat a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, művésztanárként. Gyöngyékszerekkel három éve foglalkozik. Különböző technikákat használ, melyek kombinálásával fülbevalót, gyűrűt, medált, karkötőt, nyakéket készít. Zsoldos Anikó a Szegedi Nemzeti Színház opera tagozatának súgója. Négy éve foglalkozik ékszerkészítéssel, több technikát is kipróbált már: gomb ékszerek, lencsés ékszerek híres festők és grafikusok reprodukcióival kerülnek ki a keze alól. Helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasóterem Időpont: március 4. (szerda), 17 óra A kiállításmegnyitón közreműködik a Lassus Énekegyüttes, vezényel Varjasi Gyula. A tárlat április 7-ig tekinthető meg.

„Teremtett világom” – Tóth Péter grafikái

Tóth Péter szegedi képzőművész, tanár grafikáiból nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban. A „Teremtett világom” című tárlatot Tóth Zoltán tanár nyitja meg. Tóth Péter Szegeden született, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola elvégzése után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán szerzett diplomát 1997-ben. 1998-tól a szegedi Alsóvárosi Általános Iskolában tanít. 2003-tól rajz és művészettörténet tankönyvek szerzőjeként is dolgozik a Mozaik Kiadó megbízásából. Az alkotó így ajánlja kiállítását az érdeklődők figyelmébe: „Mindegyik kiállított művem egyedi grafika. A képeim egyik része hagyományos akvarell technikával készült. Ezeknek a témái a táj és a természet szépsége. (Realisztikusabb, kissé impresszionista felfogású alkotások.) Nagyobb, tustollal készült rajzaim rendszerint monokrómak (fekete vagy barna színű vonalakból), illetve van köztük lavírozott tus (elmosva ecsettel). Ezek között akadnak absztraktabb formavilágúak is. Vegyes technikájú képeimnél vízfestékkel aláfestek, majd tussal is belerajzolok részletformákat. Alapvetően látványelvű a világom, a természet rejtett szépségét, összefüggéseit, ⁠törvényszerűségeit kutatom. Versillusztrációkat is szoktam készíteni. Tarnai László szegedi költő barátom Ez sem az c. kötetének rajzaiból közül is kiállítok egy grafikát.” Helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasóterem Időpont: március 5. (csütörtök), 17 óra A tárlat április 7-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.