Közélet

Fegyverzet-ellenőrzési gyakorlaton vettek részt a bocskaisok

Fegyverzet-ellenőrzési gyakorlaton vettek részt a bocskaisok

2015. február 11., szerda
Fegyverzet-ellenőrzési gyakorlaton vettek részt a bocskaisok
honvedseg

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében gyakorlati foglalkozáson vettek részt a közelmúltban az orosz nyelvű fegyverzet-ellenőrzési tanfolyam hallgatói.

A tanfolyam során a résztevők a fegyverzet-ellenőrzés fontosabb szerződéseiről: a CFE-ről (Conventional Armed Forces in Europe - Európai Hagyományos Fegyveres Erők), és a CSBM-ről (Confidence & Security Building Measures - Bizalom és Biztonságerősítő Intézkedések) szóló előadásokat hallgattak meg, amelyeket a gyakorló foglalkozások követtek. A CFE a hidegháborút követő megállapodás, amelyben a felek maximalizálják egymás hagyományos katonai eszközeinek és haderőinek létszámát, a CSBM ismertebb elnevezése pedig a bécsi dokumentum. Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ által szervezett elméleti foglalkozásokat követő kihelyezett gyakorlati értékelő látogatás Kovács József ezredes előadásával kezdődött, amelyben a dandárparancsnok helyettese ismertette az alakulat és a helyőrség rendeltetését, szervezeti felépítését, illetve feladatait. Ezt követően a csoport tagjai megtekintették a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj épületében található fegyverszobát és egy legénységi elhelyezési körletet. A program a 62. Lövészzászlóalj telephelyén folytatódott, ahol bemutatták az alakulatnál rendszeresített harcászati eszközök, majd ezt követően a résztvevők a Technikai Kiszolgáló Állomást szemlélték meg. A tanfolyam keretein belül tervezett látogatáson a magyar hallgatókon kívül a belga, a brit, a cseh, az észt, a francia, a lengyel, a német, a spanyol és az ukrán ellenőrzési központok munkatársai is részt vettek.

Búz Csaba hadnagy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.