Közélet

Elindult a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program

Elindult a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program

2015. február 10., kedd
Elindult a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program
tanulas_egyetem_vallalkozo_uzlet

Új szemléletet képviselve, a fejlődés lehetőségeit keresve képzési programot hirdet a Csongrád Megyei Önkormányzat mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak. A Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program első eleme a február 24-én induló gyakorlatorientált üzleti szeminárium. A képzés 20 vállalkozó számára ingyenes, és a tervek szerint a jövőben minden járási székhelyen elérhető lehet ilyen típusú program.

2015 valamennyi gazdasági szereplő életében meghatározó lesz, az új európai uniós támogatási ciklusban jelentős fejlesztési források nyílnak meg. A fellendülés kulcsszereplői és egyben nyertesei a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lehetnek. A gazdaságfejlesztést számos kormányzati program fogja segíteni, de ezeket kiegészítendő szükség van a helyi kezdeményezésekre is. Az Európai Unióban számos jó példát találunk a vállalkozásfejlesztés helyi modelljeire, hazánkban ezzel szemben még számos területen sok a kihasználatlan lehetőség. Ahhoz, hogy Csongrád megye megragadhassa ezeket az esélyeket, változások szükségesek nemcsak a szemléletben, de a gyakorlatban is. A Csongrád Megyei Önkormányzat – felismerve, hogy milyen sokat tehet a sokszor nem kellően megbecsült helyi vállalkozókért – élére kíván állni a fejlődésnek, a maga eszközeivel segíteni akarja a vállalkozásfejlesztés új, hatékonyabb helyi modelljeinek kialakítását. A képzési programot a Csongrád Megyei Önkormányzat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjával, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel közösen dolgozta ki, azzal a reménnyel, hogy – sok hasonló kezdeményezéssel ellentétben – a vállalkozások valós életében kamatoztatható ismereteket nyújtson, például üzletszerzés, piackutatás, költségoptimalizálás, pályázati források kihasználása területén. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés új elnöke a képzési program fővédnökeként teremtette meg az előkészítés és a projekt megvalósításához szükséges együttműködések kialakításának feltételeit. Maximálisan hisz benne: a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program első jelentős projektje befektetés abba, hogy minden vállalkozó a saját képességeinek fejlesztésével, a lehetőségei maximális kihasználásával erősítse meg a vállalkozását, és új munkahelyeket hozzon létre. A program 7 szemináriumból áll, és 2015. február 24-én veszi kezdetét. A képzés piaci értéke egy részt vevőre vetítve 120 000 forint. Mivel kísérleti mintaprojektről van szó, amiből a partnerek is sokat szeretnének tanulni, ezt a költséget a Csongrád Megyei Önkormányzat teljes egészében átvállalja. A képzésre február 17-ig a www.csongrad-megye.hu oldalon egy online kérdőív kitöltésével pályázhatnak a megyei székhellyel rendelkező mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

A Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program képzési projektjének tematikája:

vallalkozasfejlesztes_szeminarium_program

Az előadások helyszíne a Megyeháza (Szeged, Rákóczi tér 1., a földszinti Csongrád terem). Az előadások után kezdődik a valódi párbeszéd, a szakmai kérdések, kihívások közös megvitatása. A szemináriumot egy kreatív kerekasztal zárja, ahol mindenki egy konkrét gyakorlati problémáját vetheti fel, a megoldást az előadók mellett a vállalkozók közösen segíthetnek megtalálni.

Kiknek érdemes pályázni?

• Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki keresi a fejlődés útját, a továbbképzések iránti rutinszerűen kialakult bizalmatlanságot legalább egy kicsit félre tudja tenni, és felismeri, hogy egy ilyen képzésre érdemes időt szánni. • Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki felkészültebben akarja várni az új uniós pályázati ciklus kiírásait, aki a támogatások lehívásában nemcsak terhet, de megsokszorozható lehetőségeket is lát. • Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki hatékonyabb szervezeti működés mellett szeretne sikeres marketingstratégiát alkalmazni. • Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki adóügyekben és pénzügyekben tisztábban akar látni, hogy terveihez könnyebben tudja megteremteni a szükséges forrásokat.

Melyek a kiválasztás szempontjai?

A cél, hogy minél több vállalkozás jelentkezzen, és ennek révén az együttműködő partnerek a képzés keretében különböző ágazatok, cégméretek és a megyei területi különbözőségek alapján ismerhessék meg a valós igényeket. A választás fő szempontja tehát az lesz, hogy minél szélesebb palettát fedjen le a 20 résztvevő. Arról sem feledkeznek meg, aki nem kerül be a most induló képzésbe. A Csongrád Megyei Önkormányzat ugyanis a vállalkozásfejlesztési program kiterjesztését tervezi. Az első tapasztalatokat mindenkivel megosztja, és folyamatos tájékoztatást nyújt a további eseményekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.