Közélet

Csökkent a belvízzel elöntött területek száma

Csökkent a belvízzel elöntött területek száma

2015. február 14., szombat
Csökkent a belvízzel elöntött területek száma

Az elmúlt 24 órában az évszaknak megfelelő száraz, napos idő volt az ATIVIZIG működési területén.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 71 üzemel: 25 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 46 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk mintegy 1,7 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága jelenleg 48.650 ha, ebből 26.450 ha a vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol 37.550 ha van víz alatt. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Jelenleg az igazgatóság összesen 301 fővel végzi a belvízvédekezési feladatokat. A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében számos csatornán folyamatos kézi uszadék kiszedést végeznek az igazgatóság munkatársai. A Csukáséri főcsatorna mellékcsatornáiból történő vízátemelés kitelepített mobil szivattyúkkal történik, melyek Gátér és Kiskunfélegyháza települések térségének belvízmentesítését segítik.

Önkormányzatok védekezése

Az igazgatóság területén - a beérkezett adatok szerint - I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 5 településen: Újszentiván, Pitvaros, Szatymaz, Szentes, Eperjes. II. fokú készültség van érvényben 13 településen: Balástya, Kistelek, Dóc, Csanytelek, Kunszentmárton, Csengele, Kömpöc, Hódmezővásárhely, Domaszék, Nagymágocs, Mórahalom, Zákányszék, Bordány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.