Bulvár

Csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága

Csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága

2015. február 19., csütörtök
Csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága

Kevesebb, mint 88 ezer hektár van víz alatt, és egy szakaszon van harmadfokú készültség a belvíz miatt - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-t.

A közleményben azt írták: kilenc vízügyi igazgatóság területén összesen 37 belvízvédelmi szakaszon van készültség, egy szakaszon harmad-, tizenhét szakaszon másod-, és tizenkilenc szakaszon elsőfokú. Közölték: a reggeli adatok szerint 87 700 hektár a belvízzel elöntött terület (ebből vetés és szántó közel 49 ezer hektár), 123 szivattyútelep működik, és 524-en vesznek részt a védekezésben. Az elmúlt nap folyamán kétezer hektárral csökkent a mezőgazdasági területeket borító víztükör a Közép-Tisza térségében. A szolnoki vízügyi igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából jelenleg ötön folytatnak védekezést: a cibakházi és a jászberényi szakasz változatlanul másodfokú, a karcagin, a jászkisérin és a mezőtúrin pedig első fokú a készültség, ami utóbbi szakaszon várhatóan csütörtökön meg is szüntethető. Az igazgatóság területén 10 850 hektárt borít belvíz. Több mint ezer hektárral, 41 850 hektárra csökkent az elöntött terület az Alsó-Tisza vidékén, ebből 23 050 hektár vetés vagy szántó – tájékoztatta

Borza Tibor

védelemvezető-helyettes csütörtökön az MTI-t. A szakember közölte, a legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol 32 ezer hektár van víz alatt. Azonban, mint írták, az elöntött terület a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mert a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.