Közélet

Belvíz: több mint háromszázan vesznek részt a védekezésben az Alsó-Tisza vidékén

Belvíz: több mint háromszázan vesznek részt a védekezésben az Alsó-Tisza vidékén

2015. február 11., szerda
Belvíz: több mint háromszázan vesznek részt a védekezésben az Alsó-Tisza vidékén
kurcatoroki_zsilip_gravitacios_vizkivezetes

A regionális vízügyi igazgatóság 319 munkatársa vesz részt a belvíz elleni védekezésben az Alsó-Tisza vidékén – tájékoztatta szerdán Kádár Mihály védelemvezető-helyettes az MTI-t.

Az igazgatóság dolgozói folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják a vízinövényeket és az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik – tudatta a szakember. Az igazgatóság területén 47750 hektárt öntött el a belvíz, ebből 26900 hektár vetés és szántó. A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, csaknem felük egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 2,2 millió köbméter volt – tudatta a védelemvezető-helyettes. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Egyre több falvat vagy várost is érint a belvíz – az igazgatósághoz érkezett adatok szerint – már tizenhárom helyen másod-, öt településen pedig elsőfokú készültség mellett zajlik a védekezés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.