Közélet

Belvíz: nem csökken az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén

Belvíz: nem csökken az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén

2015. február 15., vasárnap
Belvíz: nem csökken az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén
belviz_hattyuval04_gs

Nem csökken az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ahol 48 650 hektárt, ebből 26 450 hektár vetést és szántót borít belvíz - tájékoztatta Kádár Mihály védelemvezető-helyettes vasárnap az MTI-t.

A szakember közölte, a legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol 37 550 hektár van víz alatt. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. A nyolc belvízvédelmi szakaszon 71 szivattyútelep üzemel, mintegy harmaduk egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 1,54 millió köbméter volt - tudatta a védelemvezető-helyettes. A védekezésben az igazgatóság 145 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik. Az igazgatóság adatai szerint tizenhárom településen másod-, öt településen elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.