Közélet

Belvíz: csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Belvíz: csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

2015. február 17., kedd
Belvíz: csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén
Belvíz - Emelkedett a elöntött terület nagysága az Alsó-Ti

Több ezer hektárral, 43 500 hektárra csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ebből 24 350 hektár vetés vagy szántó – tájékoztatta Kádár Mihály védelemvezető-helyettes kedden az MTI-t.

A szakember közölte, a legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol 32 850 hektár van víz alatt. Az elöntések csökkenése a kedvező időjárási körülmények mellett a szivattyúzásnak és más belvízvédelmi intézkedéseknek köszönhető. Ez a folyamat azonban a talaj telítettsége miatt lassú lesz, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, mintegy harmaduk egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 1,2 millió köbméter volt – tudatta a védelemvezető-helyettes. A védekezésben az igazgatóság 272 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tizenhárom településen másod-, öt településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.