Gazdaság

Baji Csaba: jók az esélyek, hogy az MVM Csoport megvásárolja a szlovák villamosműveket

Baji Csaba: jók az esélyek, hogy az MVM Csoport megvásárolja a szlovák villamosműveket

2015. február 4., szerda
Baji Csaba: jók az esélyek, hogy az MVM Csoport megvásárolja a szlovák villamosműveket

Négy működő és két épülő blokkal bővülhet az MVM Csoport érdekeltségébe tartozó nukleáris alapú áramtermelési portfólió, ha sikerül megvásárolni a szlovák villamosművek részvénycsomagját. Az MVM részvételével alakult konzorcium ajánlatát érdemben értékelendőnek ítélte az ENEL - mondta el Baji Csaba szerdán.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az atomenergia felhasználásával hosszú távon számolnak. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló két új tervezett blokk mellett a Slovenské Elektrárne 66 százalékos részvénypakettjének megvásárlása is ezt szolgálhatja - hangzott el.

Baji Csaba

azt mondta, hogy jók az esélyei az MVM-nek a szlovák villamosművek részvénycsomagjának megvásárlására. A magyar energetikai vállalat és a Mol Csoportba tartozó Slovnaft ajánlata már túljutott az első rostán. A döntés legkorábban áprilisban születhet meg az elnök-vezérigazgató szerint. Az MVM Csoport és konzorciumi partnere nem kötelező érvényű árajánlatot tett az ENEL Csoport értékesítési szándékára reagálva - emlékeztetett Baji Csaba. Úgy vélte, a sikeres vétellel "olyan eszközállomány jöhet létre az energetikában, amely megfizethető árú villamos energiát biztosít a régióban, szavatolja a térség energiabiztonságát, a fenntartható fejlődést szolgálja, valamint támogatja a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést". Hozzátette, hogy a nyereséges gazdálkodást elősegítve új piacok nyílhatnak meg az érintett társaságcsoportok előtt. Baji Csaba szerint ajánlatuk a szlovák villamosművek számára is jó együttműködési lehetőséget ígér, kölcsönös előnyök, szinergiák érhetőek el. Az üzleti tranzakció pénzügyi hátteréről az elnök-vezérigazgató azt MTI-nek annyit mondott, hogy az MVM rendelkezik a vásárláshoz szükséges erőforrással. Hozzáfűzte: tekintve a Szlovákiában már működő négy atomerőművi blokkot és a Mohiban (Mochovce) épülő két blokkot, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Molhoz tartozó Slovnaft konzorciumával létrejövő társaságcsoport olyan termelői portfólióra tehet szert, ami a régióban meghatározó. Az MVM Csoport eredményesen gazdálkodott tavaly, a várakozások szerint 2014. évi árbevétele eléri az 1200 milliárd forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.