Kultúra

A Kádár-korszak ideológiai zavaráról az Emlékpont történelmi szabadegyetemén

A Kádár-korszak ideológiai zavaráról az Emlékpont történelmi szabadegyetemén

2015. február 2., hétfő
A Kádár-korszak ideológiai zavaráról az Emlékpont történelmi szabadegyetemén
Lenin_szobor_avatas_1970_HMV

A Kádár-rendszer ideológiájának és annak zavarainak bemutatásával folytatódik az Emlékpont történelmi szabadegyeteme. Löffler Tibor politológus Szocializmus? Kommunizmus? Átmeneti társadalom? címmel tart előadást a SZE-EM-en február 5-én, csütörtökön 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Löffler Tibor

, az SZTE-ÁJTK Politológiai Tanszékének oktatója az ideológiai zavarokkal küszködő Kádár-rendszert tárja hallgatósága elé. A rendszer vezetői és hívei öntudatos kommunisták voltak, akik azonban a kommunizmus eszméjével a gyakorlatban nem tudtak mit kezdeni. A társadalom a "szocializmus építését" folytatta, de a "szocializmus" igazából egyfajta ideológiai pótlék volt, ami sebezhetővé is tette a rendszert, mert a szocializmusnak sokféle eszménye és elmélete létezett - írja előadásának bevezetőjében a Szegedi Tudományegyetem docense. Löffler Tibor szerint a rendszer bomlásához az is hozzájárult, hogy végül az állampárton belül is egyre többen fordultak a szocializmus olyan eszméihez, amelyek megkérdőjelezték a rendszer értelmét és létjogosultságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.