A Kádár-korszak ideológiai zavaráról az Emlékpont történelmi szabadegyetemén

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lenin_szobor_avatas_1970_HMV

A Kádár-rendszer ideológiájának és annak zavarainak bemutatásával folytatódik az Emlékpont történelmi szabadegyeteme. Löffler Tibor politológus Szocializmus? Kommunizmus? Átmeneti társadalom? címmel tart előadást a SZE-EM-en február 5-én, csütörtökön 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Löffler Tibor, az SZTE-ÁJTK Politológiai Tanszékének oktatója az ideológiai zavarokkal küszködő Kádár-rendszert tárja hallgatósága elé. A rendszer vezetői és hívei öntudatos kommunisták voltak, akik azonban a kommunizmus eszméjével a gyakorlatban nem tudtak mit kezdeni. A társadalom a “szocializmus építését” folytatta, de a “szocializmus” igazából egyfajta ideológiai pótlék volt, ami sebezhetővé is tette a rendszert, mert a szocializmusnak sokféle eszménye és elmélete létezett – írja előadásának bevezetőjében a Szegedi Tudományegyetem docense. Löffler Tibor szerint a rendszer bomlásához az is hozzájárult, hogy végül az állampárton belül is egyre többen fordultak a szocializmus olyan eszméihez, amelyek megkérdőjelezték a rendszer értelmét és létjogosultságát.

Előző sztori

Szegedi vagyonnyilatkozatok: milliós megtakarítások és hitelek a képviselőknél

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a Téli Bajnokság hétvégi programja

Legutóbbi hasonló cikkek