Közélet

Regösökkel köszöntötte az új esztendőt Klebelsberg-telep + FOTÓK

Regösökkel köszöntötte az új esztendőt Klebelsberg-telep + FOTÓK

2015. január 5., hétfő
Regösökkel köszöntötte az új esztendőt Klebelsberg-telep + FOTÓK
regosok_klebelsbeg_telepen02_gs

A regölés hagyományát elevenítették fel Klebelsberg-telepen az Összefogás Házában, ahol egy Békéscsabáról érkezett csoport tartott előadást.

Egykor karácsony másnapjától január hatodikáig regösök járták végig a falut és minden egyes háznál megálltak, regöséneket adtak elő, melyért cserébe ajándékot kaptak. A regösénekek refrénje, a „Haj regö rejtem” az ősmagyar sámánok varázsigéjéből származhat egyes leírások szerint, s azt feltételezik, hogy a regösök a sámán énekmondói, ráéneklői lehettek az ősmagyar kultúrában. Ezt a leginkább a Dunántúlra jellemző természetvarázslás-jellegű népszokást elevenítették most fel Klebelsberg-telepen. A néptáncot és művelődéstörténetet oktató, a magyar néphagyomány jelképrendszerével foglalkozó

Born Gergely

kiemelte, hogy a regösök azért indultak útnak egykoron, hogy indítsák a következő esztendőt. „Megszületett az Úrjézus, most már az ő hitelesítésével eljött a tettek ideje. Hangos, dobszóval kísért énekkel, láncokkal jártak egykor házról-házra és ahogy Luca napjától karácsonyig, így Szent István napjától vízkeresztig is ugyanannyi nap telik el. Ez a 12 nap cselekedetével idézi meg a következő esztendőt. Nagy mágiáról van szó, amit a regösök hoznak, amit a háziak kérnek, és ami közös akarattal a csodaszarvas útján megidéződik, az bizony megvalósul a következő esztendőben” – fogalmazott Born Gergely.

Nógrádi Tibor

Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő kiemelte, Klebelsberg-telepen először tették tiszteletüket regösök. „Ezúttal nem magánházba kopogtattak be, hanem az egész közösségnek hozták el jókívánságaikat” – fogalmazott. A politikus hozzátette, jövőre már magánházakhoz is be fognak kopogtatni a regösök, azt szeretnék, hogy újjáéledjen Szegeden ez a hagyomány. A Klebelsberg-telepi Polgári Kör segítője, korábbi elnöke,

Novák Csaba

arról tájékoztatott, hogy 8-10 család fogadta a békéscsabai csoportot, a legfőbb cél az volt, hogy a régi hagyományokat felelevenítsék, illetve megismertessék minél több emberrel. Elmondta, hogy jelenleg nincs a telepen hagyományőrző csoport, ezért is tartották fontosnak, hogy megmutassák az ott élőknek ezt a régi hagyományt. A cél az, hogy a Klebelsberg-telepi Összefogás Háza hasonló, hagyományőrző előadásoknak adjon otthont az év folyamán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.