Regösökkel köszöntötte az új esztendőt Klebelsberg-telep + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

regosok_klebelsbeg_telepen02_gs

A regölés hagyományát elevenítették fel Klebelsberg-telepen az Összefogás Házában, ahol egy Békéscsabáról érkezett csoport tartott előadást.

Egykor karácsony másnapjától január hatodikáig regösök járták végig a falut és minden egyes háznál megálltak, regöséneket adtak elő, melyért cserébe ajándékot kaptak. A regösénekek refrénje, a „Haj regö rejtem” az ősmagyar sámánok varázsigéjéből származhat egyes leírások szerint, s azt feltételezik, hogy a regösök a sámán énekmondói, ráéneklői lehettek az ősmagyar kultúrában. Ezt a leginkább a Dunántúlra jellemző természetvarázslás-jellegű népszokást elevenítették most fel Klebelsberg-telepen. A néptáncot és művelődéstörténetet oktató, a magyar néphagyomány jelképrendszerével foglalkozó Born Gergely kiemelte, hogy a regösök azért indultak útnak egykoron, hogy indítsák a következő esztendőt. „Megszületett az Úrjézus, most már az ő hitelesítésével eljött a tettek ideje. Hangos, dobszóval kísért énekkel, láncokkal jártak egykor házról-házra és ahogy Luca napjától karácsonyig, így Szent István napjától vízkeresztig is ugyanannyi nap telik el. Ez a 12 nap cselekedetével idézi meg a következő esztendőt. Nagy mágiáról van szó, amit a regösök hoznak, amit a háziak kérnek, és ami közös akarattal a csodaszarvas útján megidéződik, az bizony megvalósul a következő esztendőben” – fogalmazott Born Gergely.

Nógrádi Tibor Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő kiemelte, Klebelsberg-telepen először tették tiszteletüket regösök. „Ezúttal nem magánházba kopogtattak be, hanem az egész közösségnek hozták el jókívánságaikat” – fogalmazott. A politikus hozzátette, jövőre már magánházakhoz is be fognak kopogtatni a regösök, azt szeretnék, hogy újjáéledjen Szegeden ez a hagyomány. A Klebelsberg-telepi Polgári Kör segítője, korábbi elnöke, Novák Csaba arról tájékoztatott, hogy 8-10 család fogadta a békéscsabai csoportot, a legfőbb cél az volt, hogy a régi hagyományokat felelevenítsék, illetve megismertessék minél több emberrel. Elmondta, hogy jelenleg nincs a telepen hagyományőrző csoport, ezért is tartották fontosnak, hogy megmutassák az ott élőknek ezt a régi hagyományt. A cél az, hogy a Klebelsberg-telepi Összefogás Háza hasonló, hagyományőrző előadásoknak adjon otthont az év folyamán.

no images were found

Előző sztori

A második világháborús magyar razzia áldozataira emlékeztek Csúrogon

Következő sztori

Szentistványi: Szegeden megtörtént a visszarendeződés