Bulvár

Párizsi vérengzés: francia állampolgárságot kap a zsidókat mentő mali származású muzulmán férfi

Párizsi vérengzés: francia állampolgárságot kap a zsidókat mentő mali származású muzulmán férfi

2015. január 15., csütörtök
Párizsi vérengzés: francia állampolgárságot kap a zsidókat mentő mali származású muzulmán férfi

Franciaország állampolgárságot adományoz Lassana Bathilynak, annak a mali származású muzulmán vallású férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején - jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Az állampolgársági avatásra kedden kerül sor, a "bravúros tett" kitüntetéseként. A 2006 óta Franciaországban élő, 24 éves Bathily 2014 júliusában nyújtotta be állampolgársági kérelmét a francia hatóságoknak. A mali férfi annak a kóser élelmiszerboltnak az alkalmazottja, ahova a múlt heti franciaországi terrortámadásainak egyik elkövetője,

Amedy Coulibaly

pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be, majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz ember túszul ejtett. Az alkalmazott eközben 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában. Miután a túszejtő rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban, leküldte értük az egyik túszt. Bathily megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek, s azt javasolta nekik, hogy szökjenek meg vele együtt a vészkijáraton. A túszok közül azonban senki nem merte követni, mert féltek attól, hogy az esetleges zaj gyanút kelt a terroristában.

Lassana Bathily

így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Ő maximálisan segítette a rendőri erők munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását. "Nem zsidókat, hanem embereket bújtattam" - mondta a férfi BFM hírtelevíziónak. Lassana Bathilynak személyesen mondott köszönetet Francois Hollande francia államfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A férfi azt mondta, hogy nincs jól, miután a pénteki túszejtésben elvesztette a barátját, aki nagyon fiatal volt. A 20 éves

Yohan Cohenről

beszélt, aki szintén a bolt alkalmazottja volt. Ő az egyike a négy zsidónak, akit megölt Amédy Coulibaly. Lassana Bathily vallását gyakorló muzulmánként négy éve dolgozik a kelet-párizsi kóser boltban, ahol zsidók mellett más muzulmánokat is alkalmaznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.