Közélet

Lassan fog csökkenni a belvíz az Alsó-Tisza vidékén - 4 millió köbmétert már kiszivattyúztak

Lassan fog csökkenni a belvíz az Alsó-Tisza vidékén - 4 millió köbmétert már kiszivattyúztak

2015. január 28., szerda
Lassan fog csökkenni a belvíz az Alsó-Tisza vidékén - 4 millió köbmétert már kiszivattyúztak
belviz01_gs

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg 40.050 hektár van víz alatt, ebből 24.950 hektár vetés-szántó - adta hírül közleményben az intézmény.

Az elmúlt nap folyamán nem hullott csapadék az érintett területeken, ugyanakkor a hét további részén várhatóan lehűlés tapasztalható majd, felhős, borult időszak mellett jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. A vízügyi igazgatóság mind a nyolc belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Ezek közül jelenleg 70 üzemel, 33 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk által átemelt víz mennyisége elérte a 4,1 millió köbmétert. Jelenleg az igazgatóság 192 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Domaszék, Kömpöc, Újszentiván, Pitvaros és Szentes településeken. II. fokú készültség van érvényben Balástya, Kistelek, Csanytelek és Dóc településeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.