Kosárlabda: nagyszerű diadalt aratott a Szedeák a Falco ellen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak_falco15_gs

Végig rendkívüli akarattal játszva verte a Naturtex-SZTE-Szedeák a vendég Falcót a férfi kosárlabda NB I/A 18. fordulójában.

Azonnal bekezdtek a csapatok a meccs elején, Will Tamás öt pontja után Molnár András talált be először szegedi részről. (2-5) A harmadik percben Nebojsa Dukic talált be triplából – az exszegedi játékosnak ez volt az utolsó kosara a találkozón -, majd Andrija Ciric szerzett előbb egy duplát, aztán egy trojkát, amivel ismét egál lett az állás. (10-10) A negyed derekán Ciric egy újabb hármast mutatott be, megszerezve együttesének a vezetést. (18-17) Sőt, egy támadással később Branko Jereminov nagyszerűen vette észre a teljesen egyedül hagyott Kiss Zsoltot, a cséká pedig jó szokásához híven nem hagyta ki a kínálkozó lehetőséget a vonalon túlról. (21-17) Bár egyszer még sikerült kiegyenlítenie a szombathelyieknek, a Szedeák végül megőrizte előnyét és megnyerte a kis híján 60 pontot hozó játékrészt. (31-27) A második felvonás 6. minutumában előbb ledolgozta hátrányát a Falco, egy perccel később pedig a vezetést is átvette. A szegediek erejéből még egy fordításra futotta, de a periódus során jobban dobó Martinicék egypontos fórral vonulhattak az öltözőbe. (54-55)

Fordulás után visszaesett a hazaiak dobóteljesítménye, aminek révén a szombathelyi gárda rövid időn belül hét ponttal is elhúzott. (58-65) Ekkor kért időt Nikola Lazic, szavai pedig olyannyira hatásosak voltak, hogy a Szedeák védekezése egy csapásra megszilárdult, a vendégek a következő hat percben mindössze hat pontot jegyeztek, miközben Molnárék rendesen megszórták a riválist, így az utolsó negyednek 79-69-es állás mellett futhattak neki a felek. A periódus elején Nicholas Covington javára fújtak kissé könnyű szívvel faultot a sporik, ami kifejezetten felkorbácsolta az indulatokat a csarnokban, zengett a pálya a füttykoncerttől. A felfokozott hangulat aztán örömmámorba csapott át, Darko Balaban kosara, illetve Ciric azt követő zsákolása hatására vastapsban tört ki a publikum, űzve-hajtva övéit a győzelem felé. (87-75) Kálmán László igyekezett egy időkérés során felrázni játékosait, és bár a kissé visszaeső szegediek mellett fel is zárkózott a Falco (87-84), az egyenlítés már nem jött össze. A Szedeák az utolsó percekben parádézva 101 pontig jutott végül, nagyszerű győzelmet aratva a táblázat negyedik helyezettje ellen.

Molnár Andrásék a következő fordulóban az Atomerőműt fogadják szombaton 18 órától.

Ami a statisztikát illeti

A mesterlövészek versenyében Balaban és Ciric végzett az élen 28, illetve 26 ponttal. A szegediek közel 59 százalékos dobószázalékot tudnak felmutatni a vendégek 53-jával szemben. Asszisztok terén – szokás szerint – Jereminov bizonyult a legjobbnak, nyolc gólpasszával megelőzte a hétig jutó szombathelyi irányítót, Goran Martinicot. Lepattanók terén Zoran Krstanovic teljesített a legjobban, hatszor saját, négyszer pedig az ellenfél palánkja alatt szerzett lecsorgó labdát. Hazai oldalon e területen is Ciric és Balaban rendelkezik a legjobb mutatóval, összesen fejenként 7-7 lepattanóval. A játékidő javát Nikola Lazic legénységében a kezdő ötös játszotta le. Davorin Kuntic 15, az új igazolás Ivan Stefanovic 8 percet kapott, Molnár Bence és Mike János pedig még kevesebbet.

Férfi kosárlabda NB I /A csoport, 18. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Falco-Trend Optika KC Szombathely 101-92 (31-27, 23-28, 25-14, 22-23)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Papp P., Jakab L., Fodor A.
Szedeák: Jereminov 9/3, MOLNÁR A. 20, CIRIC 26/12, Kiss 6/6, BALABAN 28. Csere: Kuntic 10/3, Molnár B. 2, Stefanovic, Mike. Vezetőedző: Nikola Lazic.
Falco: Martinic 19/3, Perl 17/3, Will 5, Dukic 3/3, KRSTANOVIC 22/6. Csere: Hall 4, Covington 17/12, Váradi, Bognár 4, Bus 1. Vezetőedző: Kálmán László.
Kipontozódott: Kiss (38′).

Nikola Lazic: “Sorsdöntőnek bizonyult, hogy a harmadik negyedben feljavult a védekezésünk. Nagy győzelmet arattunk, ami annak köszönhető, hogy van szív és energia a csapatban!”

Kálmán László: “Hektikus mérkőzés volt. A harmadik negyedben vesztettük el a találkozót, amikor hétpontos előnyünk tízpontos hátránnyá vált. Egy Andrija Ciriccsel volt jobb a Szeged.”

no images were found

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 101-92 (31-27, 23-28, 25-14, 22-23)

40′ Kuntic harcol ki faultot, több száz szempár szegeződik most ár és szurkol neki. Egy büntető bent, a második is, 97-90!!! 50 másodperc vissza! Ciric védekezik jól, a sporik szabálytalannak látják – sajátos döntés. Perl ezúttal hibátlanul büntetőzik, 97-92. Jereminov Balabanhoz asszol, akit Will faultol. 24,9 másodperc vissza, amikor a hazai center a három büntetőből kettőt bedob, 99-92! Kuntic elveszti a labdát Martiniccsal szemben, aztán a sarkára lép. Perl alapvonali passzát Jereminov elkapja, Balabant indítja, aki zsákolással teszi egyértelművé, ki nyeri a mecset! 101-92! Ezzel vége is, elképesztő diadalt arat a végig lelkesen, egyes periódusokban egészen parádésan játszó Szedeák! Zeng a “Szép volt fiúk!”, a közönség rendkívül hálás ezért a sikerért!

39′ Molnár András! Mesterien kígyózik be, aztán bedobja, 95-87! Martinovic szépít, 95-89. Kuntic dobna hármast, de nem jó, utána pedig Perlt faultolja a másik palánk alatt. A szombathelyi egy büntetőt bevág, 95-90.

38′ Egyedül csinálja meg az akciót Kuntic, 93-84! Kiss Zsolt kipontozódott, Perl dobhat büntetőt. A második értékesíti, 93-85. Ciric hármasa kijön a gyűrű tövéből, Perl viszont betalál középtávoliból. 93-87.

37′ Balaban mesterien fordul le Krstanovicról, 89-84! Ciric készül triplára egy gyors letámadás végén, aztán váratlanul Balaban hozza ziccerbe, óriási passz volt! 91-84!

36′ Stefanovic hiába erőszakos és tartja meg a labdát a földön is, Kuntic előtt kimarad a betörés, majd a túloldalon Ciric gyűjti be a lepattanót, a hármasa viszont már kipattan a gyűrűről. Stefanovic mellett Krstanovic harcol ki faultot. Egy büntető bent, a második is, 87-84.

no images were found

35′ Kuntic triplakísérlete nagyon rövid. Hullámzó a meccs, ugyanakkor most kivételesen mindkét fél leült egy kicsit. Kuntic mellől Martinic talál be, 87-82.

34′ Stefanovic közelije nem jó, a visszafutás közben pedig Kiss gyűjti be negyedik faultját. Jól védekezik ugyanakkor a Szedeák, Perl gyakorlatilag a senki földjére passzol. Támadhatnak a hazaiak.

33′ Balabant rángatja meg Dukic, nincs sípszó, utána Ciric lop el egy passzt a szombathelyiektől. Jereminov megcsinálja a dobóhelyzetet Molnárnak, de kimarad a tripla, nem úgy Krstanicnál. 87-80. Kiss Zsolt oldalról néz meg egy trojkát, sajnos pontatlan. Nikola Lazic időt kér.

32′ Balaban betalál, majd Ciric egy gyors ellentámadás végén zsákol! Felrobban a csarnok, zúg a vastaps! 87-75-nél kér időt Kálmán mester! Covington középtávolija ül, 87-77.

31′ Dukic labdaszerzése után Will megy végig,de Molnár András másodperceken belül betalál, 81-71! Váradi ellökte Jereminovot, ez ugyanakkor nem zavarja Covingtont a triplázásban, 81-74. Füttykoncert a sportcsarnokban, a bírók – érthetetlen módon – egy faultot is befújnak. Covington ezt is elsüllyeszti, 81-75. Felállva, önkívületben üvözli Molnár Andrást a közönség! A rutinos játékos szerzett egy labdát, kosrat dobott vele és még egy faultot is kiharcolt Convingtonnal szemben! 83-75! A büntető kimarad.

III. negyed 79-69 (31-27, 23-28, 25-14)

30′ Jereminov passzol fá alatt Balabannak, aki kihasználja az adódó ziccert, majd labdaszerzés után Molnár András is bevisz egy gyors kontrát! 79-69! Martinic, Hall és Bognár is kihagyja a maga helyzetét az utolsó pillanatokban, tízpontos előnnyel készülhetnek az utolsó felvonásra a hazaiak!

29′ Ciric tisztára játssza Molnárt, aki ugyan nem talál be, de Balaban beteszi a kipattanót, 75-69! Martinic kimaradt hármasát Hall szedi össze, aztán Bognár is téveszt. Tapssal biztatja csapatát a szegedi publikum, jól is játszik a Szedeák!

28′ Martinic zárkóztatja övéit oldalról, de Jereminov gyorsan reagál! 73-67! Krstanovic középtávolija ül, 73-69.

27′ Krstanovic kétszer egymás után hibázik, hiába szerzett tehát lepattanót saját dobása után. Jereminov magas ívű hármasa nem megy be, de Covington kísérlete is kipörög! Molnár András nagyon befűzi Hallt, aztán be is talál, 69-65! Labdaszerzés után gyors lerohanás, Molnárnak odaütnek, büntetőzhet! Egy bent van, a második pedig csont nélkül! 71-65!

26′ Krstanovic szabálytalan támadás közben, a vezetésért mehetnek a szegediek! Ciric elvállalja oldalról a hármast, és… BENT VAN! 67-65!

no images were found

25′ Balaban megforgatja Dukicot, nagyszerű megmozdulás! 62-65! Kiss Zsolt elcsíp egy átadást, megindul a Szedeák, végül Jereminov viszi be a kosarat! 64-65! Most a szombathelyiek kérnek időt!

24′ Jereminov is téveszt hármassal, Krstanovic viszont a gyűrűbe pofozza egyik társa dobását. 58-65. Lazic mester időt kér, érthető is, hiszen kezd elhúzni a Falco. Molnár Andrásra jön ki a figura, ő pedig nem hibázik! 60-65!

23′ Krstanovic ismét betalál, 58-61. Ciric hármasa viszont kimarad. Kiss kap tapsot a nézőktől, mesterien ütötte ki a labdát Perl kezéből! Martinic aztán felteszi a levegőbe ziccerre a bogyót Perlnek, 58-63.

22′ Kiss Zsolt a földön fekve szerzi vissza az elveszettnek hitt labdát, az akarással aligha van ma gon. Sajnos utána Balaban dobása nem talál gyűrűt oldalról. Krstanovic középtávolija viszont jó, de aztán Ciric szépít egy betöréssel! 58-59!

21′ Perl kosara nyitja a harmadik negyedet, 54-57. Balaban fordul le DUkicról a palánk alatt, 56-57!

II. negyed 54-55 (31-27, 23-28)

20′ Mike passzát ellopja Perl, megindul vele, aztán a bírók Ciricnél látnak faultot. A Falco tehetsége mindkét büntetőjét bedobja, 52-53. Will nagyon erőszakos, két védőt lök el, hogy aztán helyzetbe hozza Hallt, 52-55. Ciric is meglehetősen agilis! Betörése után már 54-55 az állás! Perl kimaradt középtávolija zárja a játékrészt. Rendkívül izgalmas folytatásra van kilátás!

19′ Kuntic belerohan Martinicba, a vendégek irányítója azt reklamálja, megszerezte a labdát. Hiába, Kuntic büntetőzhet, egy be is megy neki, 52-47! Hideget-meleget egyaránt kap most viszont a bíró: Martinic odaütött Mikének, s még a szombathelyi dobhat büntetőt! Értékesíti mindkettőt, 52-49. Perl oldalról tör be, a dobása is jó palánk alól, 52-51. Nikola Lazic is kihasználja első időkérési lehetőségét.

18′ Balaban megveri egy az egyben Perlt, 48-47! Covington hármasa oldalról pontatlan, Kuntic viszont megmutatja neki, hogyan is kell ezt csinálni! 51-47! Ismét időt kér a Falco. Covngton aztán könyékkel löki Kunticot, jár a taps a szegediek fiatal játékosának, jól védekezett.

17′ Dukic vonalon kívülről nagyon átpasszolta hosszában a védelmet, Krstanovicnak már csak be kellett tennie a ziccert, 46-46. Kuntic távolija kimarad, aztán Ciric sem tudja bepofozni. Bus büntetőzhet egy szegedi faultot követően, a második megy csak be, 46-47.

16′ Ciric a földön harcol meg egy labdáért, nagyon erőszakos, aminek eredményeként Molnár Bence mehet palánkig! 44-41! Bravó! Covington estében enged el egy hibátlan trojkát, 44-44. Kuntic harcol ki faultot, büntetőiből kettőt is bepattint, 46-44!

no images were found

15′ Ciric! Mesteri triplával hozza ismét előnybe övéit, 42-39! Szép kombináció végén Covington hozza ziccerbe Bognárt, 42-41.

14′ Martinic megy végig a védelmen, feje fölé kell dobnia, de így is bemegy. 37-37. Ciric szerel egy szombathelyit, kosárig megy vele, aztán Bognár válaszol, 39-39!

13′ Covington Molnár Bence mellől enged el egy triplát, 35-35. Balaban pedig megforgatja Krstanovicot, 37-35!

12′ Kuntic ügyesen megy be a sűrűjébe, aztán Balabant szolgálja ki. Kosár nincs, de büntető van: a center mindkettőt értékesíti, 33-30! Covington nagyon erőszakos, ketten sem tudják megállítani, egyrészt kosarat dob, másrészt büntetőzhet is. Az ugyanakkor kipördül a gyűrűből, 33-32. Ciric középtávolija ül oldalról, 35-32!

11′ Balaban befordul, de a helyzetet már nem tudja kihasználni, Martinic viszont eredményes egy triplával, 31-30. Váradi szereli Ciricet, aztán Molnár üti nyakon Covingtont. Így van lehetőség cserélni: Kuntic is a pályán.

I. negyed 31-27

10′ Jereminov trojkája centikkel rövidebb a kelleténél, de Perl is hiába megy be a palánk alá. Balabané a lepattanó, Molnárt indítja vele, aki meg sem áll a kosárig, 31-25! A kutya fáját, 3 másodperc sincs már vissza, amikor Martinic betalál, de nem gond, a Szedeák kiváló támadójátékkal vezet az első játékrészt követően! 31-27!

9′ Molnár András egyedül kígyózik végig a védők között, hogy aztán megszerezze első pontjait, 29-25! Időt kérnek a vendégek. Háromszögelés végén Dukic hármasa kimarad.

8′ Covington a sarokból talál be, 25-25. Ciric! Szinte úszik a levegőben, nagyon messziről ugrik, de beteszi a labdát a gyűrűbe, 27-25!

7′ Perl is feliratkozik a triplázók sorába, 21-20, de aztán Jereminov eredményes betörésből! 23-20! Derek Hall kap kiváló labdát a palánk alatt, él is a lehetőséggel, aztán Balaban fordul le őrzőjéről, 25-22!

6′ Krstanovic kísérletét hiába üti ki Ciric, ér a pont, 15-17. De aztán Ciric! Az ő hármasával már 18-17, vezet a Szedeák! Balaban nagyszerűen védekezik Martiniccsel szemben, tanárian használta ki termetbeli előnyét a szegedi játékos! Kiss Zsoltot nagyon negyedül hagyták, őt nem szabad, a cséká Jereminov passza után ereszt meg egy hármast! 21-17!

no images were found

5′ Krstanovic és Jereminov is szór egy-egy triplát, 13-13! Martinic betörésből eredményes, 13-15. Jereminov elképesztő passzal hozza ziccerbe Balabant a palánk alatt, 15-15!

4′ Dukic második triplája már nem jó, aztán Ciric is hibázik. Lüktető a meccs irama, egyből bekezdenek a csapatok. Martinic egyedül vinné végig az akciót, de meglehetősen rövid a dobása közelről, Ciricé a lepattanó. Aztán Andrija Ciric a másik palánknál már hármassal próbálkozik, és… BENT VAN! 10-10!

3′ Kiss Zsolté a meccs első trojkája! 5-7! A túloldalon Dukicra jön ki a figura, ő is betalál a vonalon kívülről, 5-10. Ciric indul el egy betöréssel, végig is viszi! 7-10!

2′ Jereminov triplázna, keveset téveszt csak, majd Will talál be. 0-5. Molnár András és Krstanovic vált pontokat, 2-7.

1′ A vendégek hozzák el a labdát, majd Will nyit egy középtávolival és egy kiharcolt büntetővel. AZ is bemegy, 0-3. Balaban lefordul védőjéről, de nem talál gyűrűt. ugyanakkor Krstanovic kísérlete sem pontos.

17.58: Túlestek a csapatok a bemutatáson, szépen telik közben a lelátó is, minden készen áll a rajtra, hamarosan kezdünk!

17.55: Csorvási Levente sérülten is igyekszik a társak mellett állni, a lelátóról biztatja majd a többieket a mérkőzés folyamán. Ebben segítségére lesz az éppen a bemelegítés utolsó mozzantait végző Molnár András és Molnár Bence fivére, Molnár Miklós is.

szedeak_falco_gs_002

17.45: hazai oldalon továbbra is harcképtelen a Csorvási Levente, Vágvölgyi Ákos, Wirth Ádám trió, ismét bekerült ugyanakkor a csapatba a MAFC ellen bemutatkozott Ivan Stefanovic. A vendégeknél két légiós, a szerb Milan Majstorovic és az amerikai Jara Rubin Doyne hiánya okoz fejfájást Kálmán László vezetőedzőnek. Ugyanakkor a Falco trénere minőségi helyettesekkel számolhat Zoran Kristanovic és Nicholas Covington személyében, gyengébbek aligha lettek tehát a szombathelyiek.

szedeak_falco_gs_001

17.30: Üdvözöljük olvasóinkat, mi már a helyszínen vagyunk, a csapatok a pályán melegítenek, mindkét fél dobógyakorlatokkal igyekszik formába hozni magát a kezdés előtt.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Előző sztori

Csütörtökön is sűrű köd lehet országszerte

Következő sztori

Juncker-csomag – Sokasodó kérdőjelek