Közélet

Hitler beszédeinek kiadása nem bűncselekmény egy cseh bíróság döntése szerint

Hitler beszédeinek kiadása nem bűncselekmény egy cseh bíróság döntése szerint

2015. január 23., péntek
Hitler beszédeinek kiadása nem bűncselekmény egy cseh bíróság döntése szerint

Adolf Hitler, a náci Németország vezetője beszédeinek kiadása nem bűncselekmény, és ezért a kiadó nem is büntethető - döntött pénteken egy cseh bíróság.

A brünni regionális bíróság ezzel megerősítette a városi bíróság tavaly szeptemberi döntését, amelyet akkor az államügyész megfellebbezett. A Guidemedia kiadó

Hitler

18 legjelentősebbnek minősített beszédét 2012-ben adta ki 10 ezer példányban. A kötetet hamar szétkapkodták, ezért a kiadó 2014-ben újabb több ezer példányt dobott piacra. Az államügyészség azonban megtámadta a kiadványt, mert az szerinte támogatja az egykori népirtást, és dicsőíti a nemzetiszocializmust. A vád beigazolódása esetén a brünni kiadó két tulajdonosát és a kötet összeállítóját akár tízéves börtönbüntetésre is ítélhették volna. A brünni városi bíróság azonban elfogadta a kiadók érvelését, hogy történelmi dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, és az olvasókon múlik, milyen véleményt alkotnak azokról. A regionális bíróság szintén elfogadta ezt az érvelést, így az ügyészség már csak a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhet. "Bebizonyosodott, hogy Csehországban továbbra is van szólásszabadság" - nyilatkozta a bírósági döntés kihirdetése után

Pavel Kamas

, az egyik könyvkiadó. "Ez egyben üzenet a közvéleménynek, hogy azt olvas, amit akar" - tette hozzá.

Martin Hrabal

brünni bíró szerint a könyv hiteles dokumentumokat tartalmaz, nincs benne semmi olyan, ami arra engedne következtetni, hogy a kiadók egyetértenének a beszédek tartalmával. A Guidemedia közölte, hogy a könyvet tovább fogják árusítani. Az évezred elején bíróság elé került az a cseh könyvkiadó is, amely kiadta Hitler hírhedt Mein Kampf című önéletrajzi könyvét. A kiadó eredetileg feltételes büntetés kapott, de a legfelsőbb bíróság a büntetést 2005 márciusában eltörölte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.