Bulvár

Előzetesben a vállalkozásoktól 150 millió forintot kicsaló férfi

Előzetesben a vállalkozásoktól 150 millió forintot kicsaló férfi

2015. január 3., szombat
Előzetesben a vállalkozásoktól 150 millió forintot kicsaló férfi

A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte annak a magyar-horvát kettős állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint csaknem félmillió eurót - mintegy 150 millió forintot - csalt ki európai uniós pályázati pénzek ígéretével magyar vállalkozóktól - hangzott el szombaton az M1 Híradójában.

A 45 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 2009 áprilisa és 2010 júniusa között uniós pályázati pénzek ígéretével 18 magyar vállalkozótól összesen mintegy 150 millió forintnyi eurót csalt ki. Hol uniós biztosnak, hol pedig háborús hősnek adta ki magát és elhitette ügyfeleivel, hogy csak akkor nyerhetnek a pályázaton, ha fizetnek neki 10-20 ezer eurót. A horvát nemzetiségű, de magyar-horvát kettős állampolgárságú férfit júniusban fogták el a szerb-horvát határon a szerb hatóságok, amelyek december 29-én kiadták Magyarországnak, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Bagoly Bettina

a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy a férfit elfogató parancs alapján vették őrizetbe, ezért vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. Ezenkívül a megalapozott gyanú szerinti bűncselekmény sorozat-jellege miatt a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően a bűnismétlés veszélyét is megalapozottnak találta.

Böröczky Kornélia

, a férfi ügyvédje a Híradóban elmondta, hogy ügyfele gyanúsítotti kihallgatásán szembesült azzal, hogy valószínűleg adminisztratív elírás folytán hibás cím szerepelt a nyomozati iratokban, ezért nem tudott arról, hogy a magyar hatóságok eljárást folytatnak ellene. "Ügyfelem a gyanúsítotti kihallgatásán a gyanúsításban foglaltakat tagadta" - jelezte az ügyvéd. A horvát férfit a rendőrség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítja. Ha a bíróság elítéli, a Büntető törvénykönyv szerint akár nyolc évet is kaphat, és vagyonelkobzásra is számíthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.