Közélet

Depresszióról és az öngyilkosságról Szegeden

Depresszióról és az öngyilkosságról Szegeden

2015. január 27., kedd
Depresszióról és az öngyilkosságról Szegeden
depresszio_banat_ongyilkossag

A depresszió, az öngyilkosság és annak megelőzése a témája a Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. vándorgyűlésének, amelyet Szegeden rendeznek meg szerdától szombatig.

Az Európai Unióban Magyarország a második helyen áll Litvánia után a befejezett öngyilkosságok tekintetében, amelynek legfontosabb rizikófaktora a depresszió - mondta el

Molnár Károly

, a társaság elnöke a gyűlést beharangozó keddi sajtótájékoztatón, Budapesten. A szinapszistól a szintézisig mottójú rendezvény főbb témái: az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, a skizofrénia és az interdiszciplinaritás. Szó esik majd a magyar pszichiátriai ellátás aktuális kérdéseiről és kihívásairól. Molnár Károly kiemelte: a rendezvényen két világhírű professzor,

Rihmer Zoltán

pszichiáter, neurológus és farmakológus, valamint

Marco Sarchiapone

olasz pszichiáter vezetésével öngyilkosság-megelőzési szakmai tréninget is tartanak. Az elnök kitért arra is, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a szakmai felmérések szerint folyamatosan nő a betegszám, miközben a pszichiátriai ellátás szakemberhiánnyal küzd, és nem növekszik a rezidensek száma sem. Molnár Károly elmondta: 2013-ban a WHO főigazgatójával történt találkozás után Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy a következő években kiemelt szerepet kap a magyar lakosság mentális állapotának javítása. Emlékeztetett: tavaly márciusban WHO szakértői csoport látogatott Magyarországra, hogy megvizsgálja és értékelje a mentális egészségügyi szolgáltatásokat és ajánlatokat tegyen a fő területekre. Jelentésükben 42 pontban fogalmazták meg javaslataikat a változtatásokra.

Lehóczky Pál

, a társaság előző elnöke a vándorgyűléssel kapcsolatban elmondta: olyan témákkal lépnek saját szakmai közösségük elé, amelyek a különböző szakmák, tudományágak együttműködését célozzák. Kiemelte: korszerű pszichiátriának azt lehet nevezni, amely személyközpontú, közösségi alapú, páciens közeli és holisztikus megközelítésű. Hozzátette: vannak már erre irányuló kísérletek és olyan helyek, ahol ez a szemlélet kezd gyökeret verni.

Purebl György

, a társaság leendő elnöke hangsúlyozta: szemléletváltásra és összefogásra van szükség, hogy a mentális zavarral küzdőket ne másodrangú állampolgárnak tekintse a társadalom.

Sós Éva

főtitkár arról szólt, hogy a rendezvényre mintegy 1300 érdeklődőt várnak, 180 előadás hangzik el, valamint kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók és workshopok is színesítik az eseményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.