A hátországban élők is áldozatai voltak a doni katasztrófának – megemlékezés Dorozsmán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

doni_aldozatok_megemlekezes11_kf

155 Kiskundorozsmai veszett oda a doni ütközetben, áldozatok azonban nem csak közöttük voltak. Együtt élték meg a tragédiát a hátországban élő feleségek és szülők is – hangzott el az áttörés évfordulója kapcsán tartott dorozsmai megemlékezésen.

A magyar hadtörténet egyik leggyászosabb dátuma 1943. január 12-e, amikor a Don kanyarulatánál megkezdte támadását a szovjet Vörös Hadsereg a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg állásai ellen. A gyengén felszerelt, ám hősiesen védekező honvédek nem bírták visszatartani a jelentős létszámbeli és haditechnikai fölényt bíró oroszokat, a kétszázezer főt számláló hadseregből 120 ezren sosem térhettek haza.

A harcoknak 155 kiskundorozsmai áldozata volt, hétfő délután mégsem csupán rájuk emlékeztek a településen élők. Rengeteg áldozatot követelt a háború az itthon maradtaktól is. “Az édesanyák, édesapák, fivérek és hitvesek szívében soha be nem gyógyuló sebet ejtettek a történtek. Ők a maguk háborúját vívták meg otthon, hisz igen nehéz körülmények között kellett gondoskodniuk a családjukról, szeretteikről. Tették ezt sokszor mosollyal az arcukon, hogy gyermekeik ne lássák aggódásukat” – mondta el a Szent János Templom kertjében lévő II. világháborús emlékműnél Mihályffy Béla. A Fidesz-L.É.T. önkormányzati képviselője beszédében kiemelte: a Donnál zajlott harcot kell ma is minden embernek megvívnia hétköznapi megélhetéséért, szeretteinek ellátásáért is.

Beszédét követően Tanács Attila, az Egyháztanács világi elnöke mondott el egy imát az áldozatokért, majd pedig Turzó Gábor, a Jerney János Általános Iskola tanulója szavalt el egy verset. Az egybegyűltek egy-egy gyertyát is gyújtottak a Donnál hősi halált halt magyar honvédek emlékére.

no images were found

Előző sztori

A doni hősökre emlékeztek a Szabad emlékezés szobránál + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Elhunyt Oberfrank Géza karmester, az Operaház örökös tagja

Legutóbbi hasonló cikkek