Kultúra

Szatmári Csilla Tömörkény-díjas: Szebb ajándékot nem is hozhattak volna az ünnepek

Szatmári Csilla Tömörkény-díjas: Szebb ajándékot nem is hozhattak volna az ünnepek

2014. december 20., szombat
Szatmári Csilla Tömörkény-díjas: Szebb ajándékot nem is hozhattak volna az ünnepek
tomorkeny_dij05_kf

Talán a legszebb ajándékkal lepték meg Szatmári Csillát, amit egy múzeumi dolgozó munkája elismeréséért kaphat. Számára az idei karácsony egy különleges ajándékot is tartogatott: ő lett 2014 Tömörkény-díjasa.

A Móra-múzeum történetében kiemelkedő tárlatsorozatért, a háromhelyszínes A fáraók Egyiptoma című kiállításért járó elismerést most kapta meg először közművelődési szakember.

Szatmári Csilla

2003 óta dolgozik az intézménynél múzeumpedagógusként, rendezvényszervezőként és közművelődési csoportvezetőként, de őt is meglepte, hogy a dolgozókból álló testület - szakítva a húszéves hagyományokkal - neki szavazta meg a Tömörkény-díjat. "Erről a területről korábban valóban nem volt díjazott, ezidáig olyan tudományos munkatárs kapta, aki valamilyen publikációval, elméleti tudással járult hozzá a múzeum nevének öregbítéséhez. Az, hogy gyakorlati oldalról is kaphatott valaki díjat, mutatja az intézmény nyitottságát." Szatmári Csilla míg beszélgettünk, végig örömkönnyeivel küzdött, amikor

Fogas Ottó

igazgató kimondta a nevét a fáraó-kiállítás kulisszái között, alig hitt a fülének. "Ennél szebb ajándékot nem is hozhattak volna az ünnepek, számunka a múzeumban ez a legnagyobb elismerés" - folytatta mosolyogva. Már több mint százezren látták azt a tárlatot, amely meghozta neki a jutalmat, korábban soha ilyen sikeres expót nem bonyolított le a múzeum. Még a 2012-es Munkácsy-tárlat iránt sem mutatkozott ekkora érdeklődés, amelyre egyébként ötvenezren voltak kíváncsiak. Szatmári Csilla A fáraók Egyiptoma koordinátoraként a kurátorok, valamint a szakmai munkatársak és önkéntesek munkáját tartotta kézben, mely feladatra nehéz, ám annál örömtelibb teendőként emlékezett vissza. "Nagyon büszke vagyok rá és örökké kedves emlék marad, úgy gondolom ebben a kiállításban óriási összefogás testesült meg, és ennek köszönhetjük a sikert." Hogy a jövőben is lesz-e olyan népszerű tárlat, mint a december 30-ig tartó egyiptomi, egyelőre nem lehet megjósolni, az viszont bizonyos, hogy Szatmári Csilla többet is hasonló lelkesedéssel koordinál majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.