Közélet

Országos faültetési programot indított el a zöldombudsman

Országos faültetési programot indított el a zöldombudsman

2014. december 5., péntek
Országos faültetési programot indított el a zöldombudsman

Országos faültetési kezdeményezést indított Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának helyettese Budapesten pénteken, amely azt célozza, hogy minden magyar állampolgárságú gyermek születésekor ültessenek egy fát.

A kezdeményezés egyedülálló abban, hogy országos szintű, és minden elültetendő fa a megszületett gyermek nevére szóló táblával lenne ellátva, így a családok rendszeresen felkereshetik saját fájukat, és a gyermekek követhetik saját fájuk felcseperedését. A kezdeményezés szimbolikus elindításaként az ombudsman-helyettes a Hild téri játszótéren elültette a Jövő Nemzedékek Fáját. A kezdeményezés célja a szülőhely iránti megbecsülés és a társadalmi összetartozás erősítése. A program kifejezné továbbá, hogy minden születő gyermek egyformán fontos a nemzet számára. További cél a fák, az erdő, a természetes környezet szeretetének elmélyítése és a hosszú távú gondolkodás terjesztése. A Fák Nemzetünk Jövő Generációiért program a természettel harmóniában élő, nemzedékek közötti szolidaritás gondolata iránt nyitott társadalom kialakulását kívánja segíteni - mondta az ombudsman-helyettes, a jövő nemzedékek szószólója. Hozzátette, hogy a zöldterületek növelése nem csupán szimbolikus gesztus, hozzájárul az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez is. A fák javítják az ökológiai egyensúlyt, a településeken létrejövő parkok, zöld folyosók javítják a levegő minőségét és hozzájáruljanak a zajvédelemhez - magyarázta az ombudsman-helyettes, aki szerint a születendő gyermekek számát figyelembe véve évente mintegy százezer új facsemetét jelenthetne ez a program. A 2015. évet a kezdeményezés népszerűsítésére, a támogatók, csatlakozni vágyók összefogására szánja az ombudsmani hivatal. A program az önkéntességen alapul, a szervezők várják a csatlakozni kívánó önkormányzatokat, civil szervezeteket és családokat.

Szabó Marcel

ombudsman-helyettes minden családot arra buzdít, hogy kertjeikben ültessenek egy fát gyermekük születésekor. Az ombudsman-helyettes azt is kéri a csatlakozó magánszemélyektől, hogy az elültetett fákról osszanak meg egy fotót a Jövő Nemzedékek Fája baráti körének Facebook-csoportjával. Az országos faültetési programba jelentkező önkormányzatok vállalnák az éves tavaszi faültetési és őszi fagondozó nap helyi megszervezését, terület és eszközök biztosítását az erdőgazdaságok által adományozott facsemeték közös elültetéséhez. A gyermekek nevével megjelölt fák ültetéséről az önkormányzat oklevelet állítana ki a családoknak, és erről nyilvántartást vezetne. A programhoz nem csatlakozó, vagy hazai lakóhellyel nem rendelkező gyermekek számára a nemzeti parkokban hoznának létre úgynevezett gyermekligeteket - mondta Szabó Marcel. Amennyiben a faültetési kezdeményezés kellő társadalmi visszhangot vált ki, a megismert vélemények és tapasztalatok alapján az ombudsman-helyettes 2015 nyarán jogszabályi kezdeményezéssel kíván élni annak érdekében, hogy a faültetési programot külön törvény szabályozza és annak anyagi hátterét elkülönült költségvetési támogatás biztosítsa 2016-tól. A program megvalósulása esetén így minden Magyarországon vagy külföldön született magyar állampolgár születését egy névre szóló táblával megjelölt őshonos erdei vagy gyümölcsfacsemete elültetésével ünnepelhetné az ország. A program éves szinten minden költséggel együtt néhány százmillió forintos támogatást igényel - mondta Szabó Marcel. Hozzátette: számos hasonló magyar és külföldi helyi kezdeményezés létezik már, például az ajkai Jövőnk Ligete, Zalában a Tündérkert - Mozgalom az őshonos gyümölcsfák megmentéséért, a Gemenci Erdőgazdaság támogatásával már több mint száz településen évek óta működik helyi szintű faültetési program, Walesben pedig Plant! elnevezéssel működik egy kormányzati program - a "plant" szó a walesi nyelvben ültetést és gyermeket egyaránt jelent -, melyet egy diáklány kezdeményezett parlamenti képviselőjénél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.