Labdarúgás: 15 éve játszottak utoljára NB I-es meccset Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ftp_palya_2013_okt_13_gs

Tizenöt évvel ez előtt, 1999. december 11-én játszották az utolsó első osztályú labdarúgó mérkőzést a Felső Tisza-parti stadionban, a Szeged LC a Honvéd ellen játszotta le az őszi szezon, és mint később kiderült, története utolsó NB I-es bajnokiját, amelyet a csapat kapusával, két jó baráttal, Dobó Csabával, valamint Turján Györggyel elevenítettünk fel.

Újoncként vághatott neki a Szeged LC az 1999/2000-es Professzionális Nemzeti Bajnokságnak, az augusztus 7-i első hazai mérkőzésre mintegy 13 ezer néző látogatott ki a Győr ellen. Rögtön pontot is szerzett a szegedi csapat az első osztályban, miután Faragó egyenlíteni tudott az 55. percben, így 1-1-re végződött az első bajnoki. Az őszi szezon végéhez közeledve azonban egyre inkább szaporodtak a gondok, a tulajdonos ígéreteiből egyre kevesebb vált valóra, végül pedig az őszi zárást követően előbb csak nem utazott el Győrbe a visszavágóra a Szeged, majd az együttes nem tudta befejezni a szezont, így törölték eredményeit a bajnokságból. Az utolsó lejátszott mérkőzésre 15 évvel ez előtt került sor, amikor a Honvéd látogatott a Tisza-parti városba.

„Hú, nagyon régen volt” – kezdte a visszaemlékezést Turján György. „Később derült ki, hogy nem folytathatjuk a bajnokságot, a Honvéd ellen még ezt nem tudtuk. Úgy emlékszem, egy jó mérkőzés volt, megszereztük a vezetést, és egy nagy egyéni hiba után, egy hazaadott labda után tudott egyenlíteni a Honvéd. Azért is volt fájó ez a döntetlen, mert ha jól emlékszem, akkor ezzel a három ponttal, amit ott tulajdonképpen elvesztettünk, a telet már nem kieső helyen tölthettük volna. Nagyon jó csapatunk volt, de akkor már anyagi problémák voltak az együttesnél, nem gondoltuk volna, hogy megszűnik a csapat. Szerintem ha nyugodt körülmények között készülhettünk volna, akkor többre lett volna képes az a gárda” – mondta el a csapat akkori játékosa.

Mint azt jelenleg az FK 1899 Szegedben futballozó Turján György elmondta, számára azért volt emlékezetes az a fél szezon, és annak minden mérkőzése, hiszen minden álma az volt, hogy Szegeden NB I-es mérkőzéseket játszhasson, és abban a szezonban ez megadatott számára. „Személy szerint nekem ez óriási dolog volt, és nagyon sajnálom, hogy így alakult végül. Az anyagi problémák ellenére mindvégig reméltük, hogy megoldódik a helyzet. Nagyon nagy álmom valósult meg azzal, hogy játszhattam ebben a csapatban, rettenetesen sajnálom, hogy ez lett a vége” – mesélte Turján György, aki október 16-án, a Nyíregyháza elleni 2-1-re megnyert találkozón mutatkozhatott be az élvonalban. Később a Debrecenhez igazolt, a hajdúságiakkal 2001-ben pedig megnyerte a Magyar Kupát, az 5-2-s Videoton elleni győzelem alkalmával csereként pályára lépett a döntőben, így ő lett az utolsó olyan szegedi Magyar Kupa-győztes futballista, aki még szegedi színekben is pályára lépett az NB I-ben.

Az FK történetének legjobb őszi szezonját produkálta a harmadik helyezéssel, a jelenlegi szezonnal kapcsolatban Turján György elmondta, nem várták magukat ilyen jó helyre a szezon kezdetekor, a játékos boldog az elért helyezéssel, és mint mondta, ez egy óriási dolog ez a klub életében, egy olyan klub életében, amely évről-évre építkezik. A jövővel kapcsolatban Turján György úgy nyilatkozott, próbálják megtartani ezt a helyezést, és lehetőség szerint akár még jobb pozíciót is elérnének a bajnokságban.

Turján György barátja a csapat kapusa, Dobó Csaba, akinek három mérkőzés adatott meg az első osztályban a szegedi színekben. A portás három meccsen őrizte a szegediek kapuját, a Nagykanizsa elleni idegenbeli győztes bemutatkozás (2-1) után az Üllői úton, a Fradi ellen, illetve 15 esztendővel ez előtt, december 11-én a Honvéd ellen kezdődött a nevével a Szeged LC összeállítása.

„Amikor a sporttagozatos osztálytársaimmal együtt futballoztunk, természetesen mindenki NB I-es futballista szeretett volna lenni. E mellett nekem két álmom volt. Mivel akkoriban nagy Fradi-drukker voltam, (most már csak Szeged-szurkoló vagyok) így az egyik az volt, hogy egyszer NB I-es meccsen védjek az Üllői úton, abban a stadionban képviseljem a Szeged színeit. A másikat többször el is képzeltem, amikor kifutottunk az Etelka-sori stadion játékoskijáróján, hogy egyszer majd még én itt NB I-es kapusként fogok megérkezni a pályára. Érdekes, hogy bár rögös utakon, de mind a két álmom teljesült. Ügyesen kell álmodni, majd utána dolgozni, és az álmok valóra válnak, én csak ennyit álmodtam meg anno. Lehet, hogy többet kellett volna, és akkor nem csak három NB I-es meccsel fejezem be a profi pályafutásomat” – mondta el portálunknak Dobó Csaba, aki az első osztályú meccsek után még a másod-, és harmadosztályban védett a későbbiekben.

Az 1999/2000-es szezonnal kapcsolatban a kapus elmondta, az akkori magyar gazdasági helyzet sem volt a legjobb, a volt jugoszláv tagköztársaságból érkező szerencsevadászoknak pedig kétszer sikerült tönkretenniük a szegedi futballt, amelynek első részében szerepelt a Szeged LC-ben Dobó Csaba. „Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ilyen módon halálra volt ítélve a szegedi futballt, hiszen nagyon kétes hírű befektetőkről volt szó, akik beszélni nagyon tudtak, hozták a márkát, a valutát, aztán a végén már semmire sem volt pénz, csak a nagy tartozások maradtak, és a vége az lett, hogy minden játékos eligazolt a féltávnál, és elég csúnya kimenetele lett a dolognak, hiszen meg is szűnt a csapat. Ennek ez az egy tanulsága van, hogy nem szabad hinni semmiféle kétes hátterű embereknek, csak a biztos gazdasági háttérrel lehet csak csapatot csinálni. Szegeden van rá igény, ha jól emlékszem nekünk volt az egyik legmagasabb átlagnézőszámunk a bajnokságban abban a szezonban” – fogalmazott Dobó Csaba.

Az egykori szegedi kapus hozzátette, a kétezres évek elején felbukkant minden újdonság megjelent a fociban is, így például akkoriban jelentek meg a sportfogadások is, ebből a szempontból pedig sajnálatos, hogy később a csapat két játékosa, Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás is bundabotrányba keveredett. Visszatérve a Honvéd elleni utolsó mérkőzésre, Dobó Csaba kiemelte: ha már sportfogadások, az a hazatett labda is éppenséggel gyanús lehet.

A jövőre vonatkozólag Dobó Csaba elmondta, a megtisztulás már elindult, ennek egyik formája lehet az újonnan épített stadionok, amelyek nélkül nem lehet modern futballt csinálni szerinte. A stadionokkal kapcsolatban a Szeged LC korábbi kapusa úgy fogalmazott: a vállalkozókkal ellentétben a felépített stadionok nem tűnnek el, így tovább szolgálhatják a futballt a jövőben. „A magyar futball említésére pont az előbb említett dolgok miatt nagyon sok embernek kinyílt a bicska a zsebében, ezt pedig újra kell építeni. Ez pont olyan, mint az alföldi bor, az a ronda, hamiskás időszak rányomta a bélyegét, majd kiderült, hogy itt készítik az ország legjobb rosé borait. Erre van szükség most a futballban is, kell a megtisztulás, nagyon szeretném, hogy ez sikerüljön, és újra legyen Szegeden NB I-es csapat” – zárta gondolatait Dobó Csaba.

A szegedi labdarúgás eddigi utolsó első osztályú mérkőzése (1999. december 11.)

Szeged LC – Budapesti Honvéd FC 1-1 (0-0)
Szeged, Felső Tisza-parti Stadion 1500 néző, vezette: Hanyecz
Szeged LC: Dobó – Basics, Mikler (Nagypál), Turján, Popovics, Udvari, Herczku, Jeremejev (Kurucsai), Kenesei, Faragó, Németh Vezetőedző: Linka József
Honvéd: Vezér – Plókai, Medgyesi, Szekér (Wukovics), Domokos (Szekeres),Téger, Pintér, Németh (Fehér), Füzi, Szabó, Pisroska
Vezetőedző: Reszeli-Soós István
Gól: Basics (66′) ill. Wukovics (77′)

Előző sztori

Jogerősen tizennégy évet kapott az idős bajai asszonyt bántalmazó nő

Következő sztori

Kutyát mentettek a szentesi tűzoltók