Bulvár

Ki a meleget szereti, hóember nem lehet + FOTÓK

Ki a meleget szereti, hóember nem lehet + FOTÓK

2014. december 29., hétfő
Ki a meleget szereti, hóember nem lehet + FOTÓK
hoember_2014_es_dizajn17_gs

Az év első havazása után - a szokásoknak megfelelően - lefutott az országos médiában a közlekedési gondokat megvilágító hírroham. A hétfői napsütésben viszont már a gyermekek követelték ki maguknak a fehérlő csapadékot, nyomukban pedig hóemberek emelkedtek városszerte Szegeden.

Bár a nap előbukkanó sugarai veszélyt is jelenthetnének a friss alkotásokra, valójában azonban a -2 fokos maximum napi hőmérséklet mellett a szikrázó fényár éppen csak annyira olvasztja meg a havat, hogy az kellő tapadással bírjon az építkezéshez. Az elkészült szegedi felhozatal pedig a formák és a kiegészítők terén is változatos palettát képez. A hagyományos, gömbszerű megoldástól a hegyomlásra hasonlító kivitelezésig minden látható, a kalapként használt féltéglától a ágkezű torzókon át a sejtelmesen sárgálló foltokig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dél-Alföldön az elkövetkező napokban csak elszórtan várható havazás, hószállingózás, így aki eddig nem tette, érdemes minél hamarabb kihasználnia az alkalmat a hóemberépítésre. Ugyanakkor az újév első hétvégéjén már elképzelhető, hogy érkezik utánpótlás, tehát akár rekorddöntéssel is megpróbálkozhat az elkövetkező hetekben Szeged. A világ legnagyobb hóembere a Guinness Rekordok Könyve szerint 2008. február 26-án készült el az Egyesült Államokban fekvő Bethelben. A gigászi monstrum egy hónap leforgása alatt emelkedett ki a földből 37,21 méteres magasságra. Legkisebb rokonát viszont szabad szemmel nem, csak mikroszkóppal lehetett megvizsgálni 2009-ben. Az Egyesült Királyságban lévő National Physical Laboratory egyik munkatársa alkotta meg a 10 mikrométeres, tehát egy méter összesen százezred részét kitevő csöppséget, amely két apró óngyöngyből állt. A tudós ionsugárral alakította ki a szemeit, az orrát és a mosolyát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.