Egyház

Jelenits István kapta az első Gelsey Vilmos-nagydíjat

Jelenits István kapta az első Gelsey Vilmos-nagydíjat

2014. december 17., szerda
Jelenits István kapta az első Gelsey Vilmos-nagydíjat
JelenitsIstvan

Jelenits István piarista szerzetes, teológus, tanár kapta a Szeged-csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete által adományozott első Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat, a díjjal pedig Tóth József könyvvizsgálót tüntették ki a szerdai, budapesti díjátadón.

A nyáron alapított intézet díjátadásán elhangzottak szerint

Jelenits István

piarista szerzetes, magyar- és hittanszakos pedagógus a katolikus keresztény nevelés ügyéért, a magyar köznevelésért végzett kiemelkedő pedagógiai munkásságáért, sok nemzedék javára végzett nevelő szolgálatáért kapta a nagydíjat. A számos díjjal kitüntetett író, költő, tanár – aki egyebek mellett tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán is - laudációját

Farkas István

piarista házfőnök, egykori tanítványa mondta, aki versein, alkotásain, tanításán keresztül idézte fel Jelenits István munkásságát. A pedagógus, író köszönőbeszédében azt mondta: nagyon fontos, hogy az ember kelletlenül vagy éppen erőfeszítéssel, leleménnyel végzi-e a munkáját. Véleménye szerint a tanároknak nemcsak a tananyag megtanítása a feladatuk, hanem egyfajta életvitel, így a hozzáállás a munkához átadása is, ezért rendkívül fontos minden olyan alkalom, amikor elismerik, támogatják, segítik a pedagógusokat feladataik ellátásában.

Tóth József

könyvvizsgálót az eseményen felolvasott indoklás szerint sok évtizedes munkássága során a katolikus keresztény nevelés ügyéért, a magyar köznevelésért végzett elkötelezett, kiemelkedő gazdasági szakértői munkája miatt ismerték el a Báró Gelsey Vilmos-díjjal. Az igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértő az 1990-es évek óta szolgálja tudásával az egyházat. Korábban az esztergomi egyházmegyéhez tartozó iskolákat segítette ellenőrzési tapasztalataival, 2006 óta pedig a Szeged-csanádi Egyházmegye oktatási intézményeit. Szaktudását rendszeresen kamatoztatja a Győri, a Pécsi és a Székesfehérvári Egyházmegye is – ismertették a Gelsey Vilmos jelenlétében, a 93. születésnapján tartott díjátadón. A pedagógiai intézet a kétfokozatú díjjal azokat ismeri el, akik - akár egyházi, akár más fenntartású köznevelési vagy szakképző intézményben dolgozva - már hosszabb ideje szolgálják a katolikus, keresztény nevelés ügyét, és munkájukban, életvitelükben a környezetüknek is példát mutatnak.

A díjról

A nagydíj kétmillió, a díj egymillió forint pénzjutalommal jár. A Szeged-csanádi Egyházmegye idén nyáron alapította a pedagógiai intézetet

Gelsey Vilmos

támogatásával. Az intézet a dolgozók képzésével, továbbképzésével, szakmai díjak adományozásával, pedagógiai-szakmai szolgáltatások ellátásával igyekszik fejleszteni a katolikus keresztény nevelésügyet. A Nagy-Britanniában élő Gelsey Vilmos (William de Gelsey) 1921-ben született, jelenleg a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke, az UniCredit Bank AG vezető tanácsadója. II. János Pál pápa 2005-ben kitüntette a magyar katolikus egyházért tett szolgálataiért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.