Közélet

Januártól Miklós Péter az Emlékpont intézményvezetője

Januártól Miklós Péter az Emlékpont intézményvezetője

2014. december 19., péntek
Januártól Miklós Péter az Emlékpont intézményvezetője
miklos_peter01_gs

Miklós Péter történész-muzeológus vezeti 2015. január 1-től az Emlékpontot. A teológus végzettséggel is rendelkező tudományos szakember vezetői megbízatása a következő év végéig szól a kommunizmus évtizedeit feldolgozó és bemutató intézmény élén. Árva László vezetői megbízatásának lejártát követően oktatási tanácsadóként segíti a közgyűjtemény tudományátadási feladatait.

Miklós Péter

1980-ban született Szegeden. Középiskolai tanulmányait a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban végezte, majd a Szegedi Hittudományi Főiskolán tanult teológiát, ahol 2002-ben vehette át hittanári diplomáját. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2004 nyarán szerzett történelem szakos bölcsész és középiskolai tanári oklevelet. 2012 óta a történettudományok doktora. Az elmúlt évtizedben a Móra Ferenc Múzeum tudományos munkatársaként, a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. vezetőjeként dolgozott; jelenleg a szegedi egyetemen oktat, valamint a Kodolányi János Főiskola címzetes docense. A püspöki székhelyen működő egyháztörténeti kutatócsoport tagja. Kutatási területe a magyar katolicizmus 19-20. századi története, a koalíciós évek párttörténete és politikai élete, valamint Szeged és a dél-alföldi települések hely-, művelődés- és társadalomtörténete. Több mint féltucatnyi könyv, másfél száz publikáció szerzője és tudományos konferenciák rendszeres előadója. Történészi hivatása egyben hobbija is, sokat olvas, és fontosnak tartja, hogy a múltat és a keresztény-nemzeti értékrend alapjait ismeretterjesztő előadások, cikkek segítségével tárja a nyilvánosság elé. Nős, felesége tanár, két gyermek édesapja. Miklós Péter az Emlékpont megnyitása óta rendszeresen tartott előadásokat és vett részt tudományos konferenciákon a közgyűjteményben. Legfontosabb céljának a hódmezővásárhelyi intézmény országos tudományos diskurzusba történő beemelését nevezte meg. Vezetésével az Emlékpont önálló kutatási témák szerint dolgozza fel a jövőben a 20. század második felének helyi történetét, valamint konferenciákat szerveznek, melyek eredményeit rendszeres és alkalmi kiadványokban kívánja megjelentetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.