Közélet

Hétfőn indul a Kossuth Rádióban a Hősök naptára

Hétfőn indul a Kossuth Rádióban a Hősök naptára

2014. december 7., vasárnap
Hétfőn indul a Kossuth Rádióban a Hősök naptára

Hétfőn indul a Kossuth Rádióban az első világháborús magyar katonai hőstetteket megörökítő Hősök naptára című, négy éven át tartó műsorfolyam – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Mint írták: az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából, több mint egyéves kutatómunka után, idén július 28-án indult el az az internetes felület, amely emléket kíván állítani az első világháborúban harcoló magyar katonáknak. A Hősök naptára internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva található meg az a magyar hős, aki száz éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran a katona fotóját, kitüntetését vagy a csapattest jelvényét is megtekinthetik az érdeklődők. A Hősök naptára magánkezdeményezésből, három hadtörténész -

Szentváry-Lukács János, Illésfalvi Péter

és

Maruzs Roland

- kutatómunkája eredményeként került fel a világhálóra a www.katonahoseink.hu című honlapon. Ezzel egy időben a HM internetes felületein - www.honvedelem.hu és www.hadisir.hu – is elérhetővé vált a különleges naptár. Az internetes írott anyag rádiós adaptációja a HM és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megállapodása nyomán indulhat el. Az egyperces összeállítások a HM Zrínyi katonai stúdióban készültek és készülnek. A Kossuth Rádióban hétfőtől minden nap Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában lesz majd hallható, hogyan harcolt a magyar katona a nagy háborúban száz évvel ezelőtt. Maruzs Roland, a HM katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a műsor hétfőtől péntekig a 180 perc című műsor végén, 08.57-08.59 között lesz hallható, majd 17.57-17.59 között megismétlik azt. Szombaton a Szombat reggel című műsor végén 08.57-08.59 között, vasárnap a Vasárnapi Újság után 08.27-08.29 kerül adásba a Hősök naptára. Ismétlés szintén 17.57-17.59 között lesz. Az alezredes azt mondta: a műsorfolyam a tervek szerint 2018. november 3-án, vagyis Magyarország számára az első világháború utolsó napjának századik évfordulóján ér majd véget. A Hősök naptára az első világháború eseményeit nem a hadmozdulatok vagy a nagy hadműveletek oldaláról próbálja bemutatni. A cél, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik "példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból" – idézte fel Maruzs Roland, a Hősök naptárának egyik ötletgazdája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.