Közélet

Gyorsuló világgazdasági növekedés várható jövőre

Gyorsuló világgazdasági növekedés várható jövőre

2014. december 10., szerda
Gyorsuló világgazdasági növekedés várható jövőre

Gyorsul a világgazdaság növekedése, jövőre 3,1, 2016-ra 3,3 százalékos globális bővüléssel számol az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), amely szerdán ismertette éves jelentésének főbb megállapításait.

A nemzetközi szervezet arra számít, hogy idén összesen 2,6 százalékkal gyarapodik a bruttó hazai termék (GDP) világszinten. A világgazdaság helyzete és kilátásai 2015 című előrejelzés szerint a növekedés egyenlőtlen lesz az egyes régiók között. A globális átlagot meghaladóan fognak bővülni a legkevésbé fejlett gazdaságok, és Kelet-Ázsia megtartja vezető helyét mint a leggyorsabban fejlődő régió a lakossági fogyasztás folyamatos erősödése miatt. Az eurózóna problémái, többek között a magas munkanélküliség továbbra is visszafogja a nyugat-európai országok gazdaságát. Kína növekedése az eddiginél visszafogottabb ütemben folytatódik, Oroszországban nem várható elmozdulás a mostani gazdasági növekedési holtpontról az ukrajnai válság miatt. Az Egyesült Államok gazdasága az ENSZ jelentése szerint 2,8 százalékkal bővül jövőre, majd 3,1 százalékkal 2016-ban. Az Európai Unióban jövőre 1,7 százalékos, 2016-ra pedig 2 százalékos növekedést prognosztizálnak a kutatók. A kínai gazdaság jövőre 7 százalékkal nő az ENSZ szerint, egy évvel később ennél lassabb ütemű, 6,8 százalékos bővülést várnak. India gazdasági növekedése várhatóan gyorsul, 2015-ben 5,9 százalékos, 2016-ban 6,3 százalékos növekedéssel számol a jelentés. Latin-Amerikában a nagy állami befektetési projektek előreláthatólag fellendítik a gazdaságot, Brazíliában jövőre 1,5, majd egy évvel később 2,4 százalékos bővülést jelez előre az ENSZ, míg Mexikóban ugyanebben a két időszakban 3,4 és 3,8 százalékosat. A legjobban az afrikai országok gazdaságai erősödnek a következő két évben, a jelentés kiemelte Nigériát, ahol 6,1 és 5,9 százalékos növekedést várnak 2015-2016 során. Az Iszlám Állam közel-keleti térnyerése visszafogta a világgazdaság növekedését, azonban csak korlátozott hatással volt rá, mivel a globális olajpiac stabil maradt. Az olajkitermelés növekedése - elsősorban az Egyesült Államokban - ellensúlyozta azt a félelmet, hogy a helyi konfliktusok miatt csökken az olajkínálat világszinten. A jelentés szerint az olaj hordónkénti világpiaci ára 2015-ben 92 dollár, 2016-ban 96 dollár lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.