/

Az NMHH Szegeden nyitotta meg ötödik médialaborját + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nmhh01_gs

“Ez nem pusztán egy számítógépes terem, hanem a médiaálmok megvalósításának helyszíne” – jelentette ki Karas Monika, az NMHH elnöke az SZTE új médialaborjának átadóján, melynek kialakítását 12 millió forintból a hatóság finanszírozta.

Az országban ötödikként átadott, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által finanszírozott Médiakultúra Kreatív Műhely gyakorlati szemináriumoknak ad otthont, valamint a diákoknak egyéni alkotómunkára, filmes, webes és elektronikus tartalmak elkészítéséhez utómunkálatokra biztosít világszínvonalú infrastruktúrát. A laborban a hallgatók audiovizuális anyagok vágásával, szerkesztésével foglalkoznak, emellett médiainformatikával és közösségi médiával kapcsolatos ismereteiket is fejleszthetik.

A technikafüggő szakokon – így a médiaszakemberek képzésénél is – rendkívül fontos a fejlesztés, ehhez járult hozzá az NMHH, melynek elnök, Karas Monika, az SZTE-n átadott új médialabor átadóján elmondta, Szeged az ötödik felsőoktatási intézmény, melynek fejlesztését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság finanszírozta.

„Az a célunk, hogy a jövő média és hírközlési szakembereinek a legjobb körülményeket biztosítjuk. Felelős hatóságként úgy gondoljuk, hogy a hallgatók tudása és tudni akarása, kreativitása megérdemli, hogy ugyanazt a technikát biztosítsuk számukra, mint a legfejlettebb országokban” – jelentette ki Karas Monika. Megjegyezte, a hallgatók és az oktatók álmainak immár nem szabhat határt a technika, s az NMHH feladatának tartja, hogy ösztönözze a leendő médiaszakemberek kreativitást. „Hiszek abban, hogy a Szegeden átadott műhely nemcsak egy gépterem, hanem a jövő, a lehetőségek és az álmok megvalósításának a helye is lesz” – fogalmazott.

nmhh10_gs

„Az elméleti képzésre mindig nagy hangsúlyt fektettünk, de a szakirányaink lehetőséget adtak arra, hogy a hallgatók jól hasznosítható gyakorlati ismeretek birtokában hagyják el az egyetemet” – mondta el Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. Hozzátette, a felsőoktatást érintő financiális megszorításai nem tették lehetővé, hogy a rádió- és televízió stúdiót korszerűsítsék, ezért is fontos az SZTE számára, hogy az NMHH támogatásával egy valóban 21. századi médiaműhelyt tudnak a hallgatók rendelkezésére bocsátani.

Az universitasnak az NMHH három MacPro és három iMac 27-inch számítógépet, három Apple Thunderbolt kijelzőt, hat Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is. A hatóság 2012-ben megkezdett programja keretében eddig a Pécsi Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, illetve az SZTE-n nyitottak Új Médiakultúra Kreatív Műhelyeket.

no images were found

Előző sztori

Szigorodik a pénztárgép használata

Következő sztori

Díjazással zárta az évet a Csongrád Megyei Közgyűlés + FOTÓK