Közélet

Az első vajdasági gyermek szívműtétjét hajtották végre a Gift of Life programban + FOTÓK

Az első vajdasági gyermek szívműtétjét hajtották végre a Gift of Life programban + FOTÓK

2014. december 18., csütörtök
Az első vajdasági gyermek szívműtétjét hajtották végre a Gift of Life programban + FOTÓK
rotary_adomany_delutan11_gs

Az „Ajándékozz életet!” nemzetközi projektben a tizenkét éves Szalai Viktor volt az első vajdasági gyermek, akin szívműtétet hajtottak végre. A magyarkanizsai fiatal aortaszűkület miatti operációja jól sikerült, elhagyhatja a Szegedi Tudományegyetem gyermekgyógyászati klinikáját, és lábadozása után teljes életet élhet.

„Volt egy fül-orr-gégészeti műtétem itt Szegeden, és utána derült ki, hogy más problémám is van. Egy kicsit izgultam a műtét előtt, de így utólag látom, hogy kár volt. Jövő évig kerülnöm kell a nagy tömeget, még hat hónapig nem tornázhatok, de azt mondták az orvosok, hogy utána minden rendben lesz” – mondta el kérdésünkre

Szalai Viktor

. A tizenkét esztendős magyarkanizsai fiatal már most érzi, hogy könnyebben jár és kevésbé fárad el, mint korábban. Mint elmondta, fájdalmat sosem érzett, de eddig ha például sétálni mentek a családdal, mindig lemaradt tőlük, nem bírta tartani a tempót. Viktortól megtudtuk, hogy az iskolájában is segítették, hamarabb számolt be tudásáról, így már lezárták a félévi jegyeit, vagyis nem kell pótolnia. Édesanyja,

Szalai Erzsébet

számára nagy segítség volt, hogy Szegeden végezték el a beavatkozást, mint a SZEGEDma.hu-nak elmondta, Szerbiában csak a fővárosban, Belgrádban végeznek gyermekszívműtéteket. „Amikor innen hazamegyünk, nekünk már megkezdődik a karácsony, ennél szebb ajándékot nem tudtam volna elképzelni” – fogalmazott. Koartáció aorté – ez a hivatalos elnevezése Szalai Viktor betegségének, ami azt jelenti, hogy az aortán, a fő verőéren szűkület van.

Rácz Katalin

gyermekkardiológus elmondta, az ultrahangot kiegészítő érfestéses vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a hatodik osztályos fiú 16-18 milliméteres főverőere 3-4 milliméterre volt beszűkülve. „A műtét során ezt a szűk részt kivágták a szívsebészek, s oda homograftot ültettek be. Az operációt jól viselte, most a magasabb vérnyomására és a szaporább szívverésére béta blokkoló kezelést kezdtünk, de ez csak néhány hónapig tart” – magyarázta. A doktornő elmondta, mivel a fiú jól fejlődött, nem is gyanakodtak a problémára, bár a szülei is beszámoltak fáradékonyságáról.

rotary_adomany_delutan06_gs

„Egyrészt kötelesség, másrészt megtiszteltetés, hogy otthont adhatunk a Gift of Life programnak. A hármashatárnál vagyunk, mind Erdély, mind a Vajdaság ide kapcsolódik, és kollégáink maximálisan felkészültek” – fogalmazott

Bereczki Csaba

tanszékvezető egyetemi docens, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ igazgatója.

Bogáts Gábor

egyetemi docens kijelentette, a műtét tökéletesen sikerült, igaz jobb lett volna, ha hamarabb kiderül a fiú betegsége és hamarabb megoperálják. „Támogatottból támogatóvá váltunk az elmúlt években. Ez a program 1991-ben indult, akkor negyven magyarországi szívbeteg gyermekek operációját hajtották végre az Amerikai Egyesült Államokban. Harminc orvos is kutazott akkor, őket a legmodernebb diagnosztikai és műtéti eljárásokra képeztek ki, mely tudást a mai napig hasznosítjuk” – erről

Lengyel Tamás

, a Rotary 2014/2015 magyarországi kormányzója arról beszélt. A rendszerváltás környékén hazánkban nem volt megfelelő műtéti kapacitás a gyermekszívsebészet területén, ezért a nemzetközi Gift of Life program nagy segítséget nyújtott a magyar orvosoknak.

Hartyánszky István

gyermekszívsebész professzor elmondta, örülnek annak, hogy most ők segíthetnek gyermekeken. „A Vajdaság bevonásával új terület felé nyitottunk, és az itteni orvoscsapat az év minden napján készen áll arra, hogy külföldi rászorulókon segítsen” – tette hozzá a professzor. A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysták koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, szó szerint ajándékozva nekik az életet, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A magyar rotarysták 2014 nyarától a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek. A programot a Budapest-Tabán Rotary Klub koordinálja, munkájukat a több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet is segíti, illetve több klub, köztük a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotay Club. A vajdasági Szalai Viktor operációját az RC Orosháza és az RC Szentes-Csongrád is segítette anyagilag.

rotary_adomany_delutan13_gs

Nagy Miklós

, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club soros elnöke arról tájékoztatott, hogy a gyermek intenzív osztály részére egy több mint egymillió forint értékű intenzív gyermekápolási ágyat is átadtak, ezen felül egy kórtermet is felújítottak, melyet gyermekrajzokkal díszített, míg a Dóm Rotary Klub intenzív ápolási ágyat ajánlott fel a kórterembe. Németországi testvérklubjuk, az RC Fulda segítségével 48 kórházi ágyat is átadtak a szegedi klinikának, melynek értéke mintegy 10 millió forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.