Közélet

Az együttműködésről tanácskoznak Visegrádon Közép-Európa néppárti fiataljai

Az együttműködésről tanácskoznak Visegrádon Közép-Európa néppárti fiataljai

2014. december 6., szombat
Az együttműködésről tanácskoznak Visegrádon Közép-Európa néppárti fiataljai
v4_fidelitas

Az együttműködés jegyében Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencia címmel tartanak tanácskozást szombaton Visegrádon Közép-Európa néppárti fiataljai a Fidelitas rendezésében.

A nemzetközi ifjúsági konferencia középpontjában a rendszerváltás, a V4-ek együttműködése az Európai Unióban, a kisebbségvédelem, valamint a régió versenyképessége és a keleti nyitás témája áll. A rendezvényen a V4-ek néppárti szervezetei mellett a szomszédos országok fiataljai, köztük határon túli magyar szervezetek, illetve az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) tagszervezeteinek delegáltjai is részt vesznek. A hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal megrendezett konferencia köszöntőjében

Böröcz László

, a Fidelitas ügyvezető alelnöke egyik célként jelölte meg, hogy a tanácskozással a Fidelitas felhívja a figyelmet az együttműködés jelentőségére, s ezért hívták meg közös gondolkodásra a V4 országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország -, illetve Közép-Európa jobboldali értékeket képviselő fiataljait. Az ügyvezető alelnök hozzátette: szeretnék, ha nem csak a V4 országok, hanem a szomszédos Ausztria, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia fiatal generációja is felismerné, hogy az együttműködés közös sikereket hozhat. Kiemelte azt is, szeretnék elősegíteni a régió néppárti ifjúsági szervezetei közötti intenzívebb kapcsolatot, és hosszú távon működőképes szövetség kialakítását „a Fidelitas, a határon túli magyar barátaink és az Európai Néppárt ifjúsági szervezete (YEPP) partnerszervezeteinek tagjai között”. A V4-ek unióbeli együttműködését tárgyaló beszélgetésen

Takács Szabolcs

, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára többek között hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben sikerült olyan szerepet kivívni, hogy a visegrádi együttműködéssel számol az Európai Parlament is. Jelezte: a most beköszöntött új uniós időszak nagy feladata közösen leküzdeni azokat a kihívásokat, amelyek részben a gazdasági-pénzügyi válság következményei. „Nagyon sok közös érdekünk van – emelte ki az államtitkár -, és fontos számunkra, hogy az uniónak azokat a pénzügyi alapjait, amelyek a V4 országaiban a gazdasági stabilizációhoz, növekedéshez hozzájárulnak, megvédjük, miközben természetesen együtt kívánunk működni a közelmúltban felállt bizottsággal." Takács Szabolcs fontosnak nevezte a régió energiabiztonságának kérdését is, amikor arról beszélt, hogy miként lehet "azokat az együttműködéseket konkrét projektekké váltani, amelyek rövid-, közép- és hosszú biztosítják a térség energiabiztonságát, az egyoldalú függőség csökkentését.”

Zbigniew Krużyński

, a lengyel külügyminisztérium visegrádi együttműködésért felelős nemzeti koordinátora a témához kapcsolódva a legnagyobb eredményként a V4-k unióbeli elismertségét jelölte meg. „Ma már úgy látnak bennünket, hogy mi közösen tudunk az európai együttműködéshez hozzájárulni”. A kihívásokkal kapcsolatban a belső kohézió erősítését említette, például a kultúra területén, az együttműködések erősítésében pedig fontosnak vélte az infrastruktúra kiépítését.

Gál Kinga

, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Fidelitas kezdeményezését üdvözölve egyebek mellett annak jelentőségére mutatott rá, hogy „be tudjuk mutatni Európának, (…) a hagyományos nemzeti kisebbségeinknek van egy sajátos érdeke, ami erre a területre koncentrálódik, s hogy ezeknek az embereknek a problémái mások, mint például a migránsok, az új kisebbségek helyzete, s ezért más megoldásra is szükség van.” Hozzátette: ha a közép-európai országok ezt a kérdést megértik, akkor eredményesebben lehet Európa szintjén is képviselni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.