Gazdaság

Az állam kifizeti a Széchenyi Bankban nem biztosított betétek egy részét

Az állam kifizeti a Széchenyi Bankban nem biztosított betétek egy részét

2014. december 18., csütörtök
Az állam kifizeti a Széchenyi Bankban nem biztosított betétek egy részét

Az állam a Széchenyi Bankban fennálló állami tulajdonrész mértékével arányosan, 49 százalékig helytáll a banknál elhelyezett betéteknek, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által nem biztosított, azaz 30 millió forint feletti részéért - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány intézkedett arról, hogy rendelkezésre álljanak azok a források, amelyekből a kifizetések mielőbb megtörténhetnek. Az intézkedés okaként a tárca azt jelölte meg, hogy a kormány elkötelezett a részben vagy egészben állami tulajdonban lévő hitelintézetekbe vetett fokozott bizalom fenntartása és további megerősítése érdekében. Ezzel együtt leszögezik: a Széchenyi Kereskedelmi Bank tevékenységi engedélyének visszavonásával és végelszámolásának elrendelésével kialakult helyzethez a bankot ténylegesen irányító többségi tulajdonos tevékenysége vezetett, amelyért a felelősséget neki kell viselnie.

Orbán Viktor

csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kárenyhítési alapot állítanak fel a Széchenyi Bank betéteseinek. A kárenyhítési alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli majd, és annyi pénzt tesznek bele, amennyi a Széchenyi Bankban lévő állami tulajdon "felelősségének" megfelel - mondta a kormányfő, aki indoklásul közölte: a kabinet hangsúlyt helyez arra, hogy ne csak a bankok legyenek fairek, hanem a kormány is. Tájékoztatása szerint ez a kárenyhítési alap legalább 5-5,5 milliárd forint lesz majd. Az OBA egy héttel ezelőtti közleménye szerint Széchenyi Kereskedelmi Bank betéteseinek 13,957 milliárd forintnyi kártalanítást fizet az alap. A Széchenyi Banknál - amelynek engedélyét december 5-én vonta vissza az MNB - a kártalanítási értékhatár 30 millió 705 ezer forint. Ennél nagyobb követelése 107 betétesnek van, a számukra ki nem fizethető összeg pedig összesen 7,4 milliárd forint. A banknál a kártalanítás 1338 ügyfelet érint, közülük 1033 (77 százalék) magánszemély. A Széchenyi Bankot eredetileg SPE Bank néven a Kajmán-szigeteken bejegyzett SPCP Hungarian Holdings Ltd. alapította 2 milliárd forintos jegyzett tőkével, a hitelintézet 2009 tavaszán kapott működési engedélyt, de érdemi tevékenységet a tulajdonosváltásig nem végzett. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 márciusában engedélyezte, hogy a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. (T&T) valamint a TERRA-DANUBIA Szolgáltató Zrt. minősített befolyást szerezzen az SPE Bank Zrt.-ben, amelyet nem sokkal később Helikon Kereskedelmi Bankra, majd Széchenyi Bankra neveztek át. A T&T akkor

Töröcskei István, Töröcskei Zsuzsa

és

Boros Imre

tulajdonában volt. A TERRA-DANUBIA minősített befolyásszerzése a felügyeleti határozat szerint a cég és a T&T között létrejött együttműködési megállapodáson alapult. (Minősített befolyásnak számít például az, ha valaki a vállalkozás döntéshozó, ügyvezető vagy felügyelő szervei, testületi tagjainak legalább húsz százalékát kinevezheti vagy felmentheti, vagy létesítő okirat, megállapodás alapján döntő befolyást gyakorolhat a vállalkozás működésére). A magyar állam 2013. június 21-én 3 milliárd forint névértékű új részvény lejegyzésével szerzett 49 százalékos, kisebbségi minősített befolyást a hitelintézetben. A Széchenyi Kereskedelmi Bank az elmúlt két évben veszteségesen működött, vesztesége 2012-ben 1,211 milliárd forint, 2013-ban 2,005 milliárd forint volt. A bank közgyűlése idén júniusban 9,562 milliárd forint tőkeemelésről döntött, ebből 6,122 milliárd forint a jegyzett tőkét növelte volna, 3,44 milliárd forintot pedig a veszteség kompenzálására a tőketartalékba szántak. A tőkeemelés végül nem valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.