Közélet

A jövő évi költségvetéshez kapcsolódó változtatásokról tárgyal ma a parlament

A jövő évi költségvetéshez kapcsolódó változtatásokról tárgyal ma a parlament

2014. december 2., kedd
A jövő évi költségvetéshez kapcsolódó változtatásokról tárgyal ma a parlament

Az Országgyűlés mai ülésének elején átírhatja az idei költségvetést, majd általános vitát kezdhet a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokról.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szavazások követnek. A képviselők ekkor dönthetnek az idei költségvetés átírásáról, amellyel mintegy 15 milliárd forinttal növelhetik a büdzsé kiadásait és így hiányát is. A határozathozatalok során módosíthatják a bányászatról és a környezetvédelmi információs rendszer fejlesztéséről szóló törvényeket is. A szavazásokat követően két napirendi pontot tárgyal a parlament. Ezek közül elsőként a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénymódosításokról kezdődik általános vita. A kabinet előterjesztésében több mint száz jogszabály változtatását kezdeményezi, amelyek például megszüntetnék a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, és egy a jövő évi adótörvények elfogadásakor elkövetett hibát orvosolva sávosan határoznák meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter büdzsét megalapozó javaslata megszüntetné azokat a magánnyugdíj-pénztárakat, amelyeknél a díjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökkent. Az ülésnap második napirendi pontjaként a képviselők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavalyi költségvetésének általános vitáját bonyolíthatják le. Az Országgyűlés szerdán fejezi be e heti háromnapos ülését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.