Közélet

Új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak

Új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak

2014. november 27., csütörtök
Új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének megválasztása is szerepel az Országgyűlés jövő heti napirendi javaslatai között. A csütörtökön közzétett tervezet szerint erről hétfőn titkos szavazással döntenek a képviselők. A dokumentumban személyi javaslat nem szerepel.

Paczolay Péter

, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le, utódját három hónappal korábban meg lehet választani, az Ab tagjai közül.

Gulyás Gergely

, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. Az Ab-elnök ilyen, ezért

Kövér Lászlónak

van indítványtételi joga - tette hozzá. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek - jelezte Gulyás Gergely. Az elnökjelöltről az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen szavazattal dönt a parlament; mandátuma 12 évre szól. A parlament jövő héten háromnapos ülést tart. Határoznak egyebek mellett az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerről, a központi címregiszter létrehozásáról, az idei költségvetési törvény módosításáról, valamint a bányászatról és a termőföld védelméről szóló törvény módosításáról. A Ház általános vitái között szerepel az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása, valamint a magyar zászló és címer napjáról, a hűség falvairól, a közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó törvények módosításáról, továbbá az üzletek nyitva tartásáról szóló törvény. Szerdán - jobbikos kezdeményezésre - négyórás vita lehet a Magyarországról történő elvándorlás okairól és a folyamat megállításának lehetséges megoldásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.