Írjon nekünk

Közélet

Szegedi doktornő a Richter Aranyanyu díj Döntőjében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

csoma_zsanett_portreCsoma Zsanett az Orvos kategória döntőse a Richter Aranyanyu díj versenyében, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikájának gyermekbőrgyógyászának, a Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumi elnökének nevéhez fűződik a koraszülöttek bőrápolási és sebkezelési protokollja.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikájának gyermekbőrgyógyásza a gyógyítás mellett sok egyéb tevékenységet végez: orvostanhallgatókat és gyógyszerészhallgatókat tanít, bőrgyógyászat gyakorlatot vezet, és aktívan részt vesz az egyetem tudományos kutatásaiban is. A gyermekbőrgyógyászat iránti elköteleződésében a gyerekek szeretete pont annyira szerepet játszott, mint a területben rejlő izgalmas kutatási lehetőségek.

Harmadik gyermeke, Zsigmond koraszülött babaként látta meg a napvilágot, ez a személyes érintettség motiválta abban, hogy bőrgyógyászként bekapcsolódjon az újszülöttek ellátásába. Később a Korábban Érkeztem Alapítvány munkájához is csatlakozott, melynek ma már kuratóriumi elnöke. Az alapítvány egyik legfontosabb tevékenysége, hogy lelki támogatást nyújtson azoknak a családoknak, akiknek kisbabája a vártnál korábban, vagy betegen érkezik. A koraszülött ellátásban nyert tapasztalatokat a kutatások területére is vitte magával. A koraszülöttek bőrápolása világviszonylatban is új kutatási területnek számít, a Perinatológiai Társaság felkérésére Csoma Zsanett és csapata készítik el a koraszülöttek bőrápolási és sebkezelési protokollját.

A Richter Aranyanyu Díj nőknek szól és célja immár negyedik éve, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.
A Díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. A díjat olyan nőknek ítélik oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A díj megálmodói szeretnék, ha ez az elismerés pozitív társadalmi változást is elindítana, ezért keresik a köztünk élő hősnőket, akik nap mint nap sokat tesznek családjukért és közösségükért.
A kezdeményezés mára bizonyítottan elérte célját: a zsűri eddig 21 rendkívüli nőt részesített elismerésben kitartó, szívvel-lélekkel végzett, mások számára is példaértékű munkájáért.

A Richter Aranyanyu Díjra szeptember 21-ig lehetett jelölni a környezetükben élő, értünk, gyermekeinkért, barátainkért, közösségünkért nap mint nap sokat tevő orvosnőket, pedagógusokat és egészségügyi szakdolgozókat. A jelölőnek egy személyes történetben kellett bemutatni a jelölni kívánt orvosnőt, pedagógust vagy egészségügyi szakdolgozó, s a rövid írásban meg kell jelennie a jelölt elhivatottságának, odaadó személyiségének.

Idén rekordszámú jelölés érkezett, közel 400. Három kategóriában várták a jelöléseket: orvos, pedagógus és egészségügyi szakdolgozó. A beérkezett közel 400 jelölésből kategóriánként négy, tehát összesen 12 döntős Aranyanyut választottak ki. Mindhárom kategóriában lesznek közönségdíjasok, akikre interneten és mobilon lehet leadni a voksokat, emellett a zsűri is odaítél szintén minden kategóriában egy-egy díjat.
A szavazás november 3-án indult és november 16-ig tart. Mind a 12 döntős Aranyanyu adatlapja és kisfilmje megtalálható az aranyanyu.hu oldalon, itt lehet szavazni is kategóriánként egy jelöltre. A szavazás e-mailcím alapú, egy e-mailcímről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni. Idei újítás, hogy mobilapplikáció is készült a szavazáshoz, a neve „Aranyanyu”.

A nagyközönség november 20-án, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2014-ben a zsűri és a közönség 3-3 díjazottja, hogy ki veheti át a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó személyenként 200 ezer forintos pénzjutalmat.

Idén pedig a Ridikül különdíjának köszönhető már nem 6, hanem 7 Aranyanyu örülhet a kitüntető elismerésnek.

Csoma Zsanett kisfilmje:

Hírzóna

Örökbefogadókat várnak a vásárhelyi állatmentők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

És számítanak az állatbarátok egyszázalékos adófelajánlásaira.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hulladéktérképet készítenek Szegeden a Tiszáról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Felmérik a szennyezett területeket.

Tovább olvasom

Közélet

“A kommunizmus fő fegyvere a félelem volt”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek a Glattfelder Gyula téren.

Tovább olvasom

Aktuál