Gazdaság

Szabó Gábor: az ELI tudáspark éves bevétele elérheti a 100 milliárd forintot

Szabó Gábor: az ELI tudáspark éves bevétele elérheti a 100 milliárd forintot

2014. november 13., csütörtök
Szabó Gábor: az ELI tudáspark éves bevétele elérheti a 100 milliárd forintot
gtk_eli08_KF

A szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt gazdasági hatása elsősorban közvetett módon valósul meg - mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora csütörtökön a témában tartott konferencia kapcsán az MTI-nek.

Szabó Gábor

kifejtette: maga az ELI bármennyire is fontos kutatóközpont, a létrejövő 300 állásával a régió számára közvetlenül érezhető gazdasági hatással nem jár. A tervek szerint azonban a hozzá kapcsolódó fejlesztéssel létrejön egy olyan tudáspark, amely közel 4000 magasan képzett munkahelyet hozhat létre. Önmagában ennek a tudásparknak az éves árbevétele elérheti akár a 80-100 milliárd forintot is, ez várhatóan 15 éven belül megvalósulhat - mondta a rektor. Szabó Gábor hozzátette: mielőtt azonban létrejönne maga a tudáspark, számottevő beruházással is számolni kell, ez csaknem 200 milliárdos nagyságrendű lehet a 15 év alatt, ami már önmagában is élénkíti a helyi gazdaságot. Ezt követően várhatóan folyamatosan érkeznek majd a betelepülő cégek, és új munkahelyek jönnek létre. A projektre végül az teheti föl a koronát, ha a kormány kiemelt gazdasági zónává nyilvánítja a Szeged-Hódmezővásárhely tengelyt. Ennek érdekében tavasszal már beadott egy közös kérvényt a két város polgármestere, a megyei önkormányzat elnöke, az ELI vezetője és a rektor.

gtk_eli05_KF

Nemzetközi példaként említette az SZTE rektora a holland Twente egyetem ipari parkját, amely Enschede és Hengelo között helyezkedik el. „Ez az ikerváros Hollandia kiemelkedően pezsgő, modern gazdaságú területe. A nagy álom tehát, amely 15-20 éves időtávlatban fordulhat igazán komolyra, az egy hasonló alföldi fejlesztési zónának a létrejötte, mely a Szeged-Vásárhely párosra támaszkodna.” Itt az integrátor nem egy cég lenne, hanem maga a tudás - tette hozzá. A tudáspark tervezése elkezdődött. Az első fázis egy 2,5 milliárd forintos beruházást igénylő inkubátorház létrehozása lesz. Ennek konkrét üzleti terve elkészült, és már megvan a finanszírozó bank is, amely az üzleti tervet pénzügyi szempontból elfogadhatónak tartja. Az engedélyeztetési folyamat már zajlik, remények szerint a kivitelezés a jövő év első felében elkezdődik. „Nagyon remélem, hogy ha ez az inkubátorház megkezdheti működését, hamar találunk betelepülő cégeket, vannak is már erre irányuló tárgyalások” - mondta a rektor. Nincs megkötés, de elsősorban olyan partnereket várnak, akiknek szükségük van az SZTE tudásbázisára, illetve arra az együttműködésre, melyben az egyetem a szakember utánpótlásban is tudja támogatni a céget - tette hozzá Szabó Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.