/

Potápi: újra kell gondolni az oktatási-nevelési támogatásokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A külhoni magyarság támogatását célzó oktatási-nevelési támogatások újragondolását szorgalmazta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az Országgyűlés szakbizottságának hétfői budapesti ülésén.

Potápi Árpád János kiemelte: a támogatások rendszerét meg kell tartani, de szükséges áttekinteni, hogyan lehet átalakítani annak érdekében, hogy a juttatások oda érkezzenek ahová a magyar kormány és Országgyűlés tagjai szánják.

Az elkövetkező időszak feladatairól szólva jelezte: folytatódnak a tematikus évek, és ha a Magyar Állandó Értekezlet következő heti ülésén jóváhagyja, 2015 a szakoktatás éve lesz. Megjegyezte: Magyarországon is fontos folyamat a szakképzés megerősítése, és a nemzetpolitikának a gazdaságban is jelen kell lennie. A szülőföldön való boldogulás úgy valósulhat meg, ha az adott régiókban élők számára van munkalehetőség és jelen vannak a magyar nyelvű oktatási intézmények is – mutatott rá.

Az államtitkár fontos feladatnak tartotta a demográfiai trendek megállítását, lehetőség szerinti megfordítását is, és kitért a Kőrösi Csoma Sándor program folytatására is. Jelezte: két év alatt 147 fiatal utazott a diaszpóra területeire, hogy az ottani magyar szervezetek munkáját segítse. A programot tovább kell vinni – jelentette ki, hozzátéve: gondolkodnak annak hatékonyabbá tételén.

Szávay István (Jobbik) üdvözölte az oktatási-nevelési támogatások újragondolását, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy azt jól előkészítetten, mindenkivel egyeztetve tegyék meg. Az ellenzéki képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a magyar kormány politikájában várható-e elmozdulás abban, hogy Szerbia és Ukrajna uniós csatlakozása során semmilyen, az ott élő magyarság szempontjából fontos feltételt nem szabnak a csatlakozáskor. Azt is felvetette, hogy Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke – aki a Petro Poronsenko ukrán elnök pártjának listáján került be az ukrán parlamentbe – kap-e meghívót a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára (KMKF).

Potápi Árpád János válaszában jelezte: a magyar politikának és külpolitikának lehetősége van bizonyos feltételeket szabni, és ezzel a felvetéssel egyet lehet érteni. Úgy látta: a szerb-magyar történelmi megbékélési folyamat felgyorsult az elmúlt időszakban, ezt a két ország közötti diplomáciai aktivitás is jól mutatja. Reményét fejezte ki, hogy további lépések is várhatóak. Arról, hogy Áder János államfő bocsánatot kért az újvidéki hideg napok eseményeiért, ám szerb részről bocsánatkérés továbbra sem hangzott el, azt mondta: “lehet erre nekünk kellene alkalmat teremteni a magyar Országgyűlésben.”

Brenzovics Lászlóról az államtitkár elmondta: valóban nem sikerült olyan körzetet kialakítani, hogy az ukrán választáson magyar jelölt eséllyel indulhasson. A követelésről sem a KMKSZ, sem a magyar fél nem tett le, kitart mellette. Közölte: a KMKF elnöke a magyar Országgyűlés elnöke, a fórum nem tartozik a magyar kormány hatáskörébe, ugyanakkor, ha korábban Gajdos István nem kapott meghívót, ilyen módon valószínűleg Brenzovics László sem kerülhet be. Nem tudja mi lesz a megoldás, esetleg történik-e alapszabály-módosítás.

Az ülésen a képviselők tájékoztatót hallgattak meg a szerbiai és ukrán választásokról Kántor Zoltántól, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetőjétől.

Előző sztori

Nevet vált az Együtt-PM Szegeden

Következő sztori

Ajándék albummal kínálja a Szegedi Szabadtéri bérleteit karácsonyra