Közélet

Önkormányzat 2014: csak ott maradhatnak fent a választási plakátok, ahol tart még a kampány

Önkormányzat 2014: csak ott maradhatnak fent a választási plakátok, ahol tart még a kampány

2014. november 2., vasárnap
Önkormányzat 2014: csak ott maradhatnak fent a választási plakátok, ahol tart még a kampány
plakatrongalas01_gs

Azokon a településeken, ahol meg kell ismételni az október 12-ei önkormányzati választás szavazását, kint maradhatnak a választási plakátok; ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 11-éig - tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül - kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat. Ez az előírás nem vonatkozik azonban az "újrázó" településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást. A Nemzeti Választási Iroda jelenlegi adatai szerint 11 települést érint valamilyen (képviselői, polgármesteri, megyei közgyűlési) megismételt önkormányzati választás: Baksot, Pécset, Sumonyt, Ózdot, a főváros XVIII. kerületét, Győrt, Recsket, Jászkisért, Cserhátszentivánt, Látrányt és Szekszárdot. A megismételt szavazásokat november 9-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig. A többi településen azonban - azokon is, ahol időközi választást kell tartani - a választási plakátokat el kell távolítani november 11-éig. A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell eltávolítaniuk, akik azokat kihelyezték, vagy akinek az érdekében elhelyezték őket. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.