/

Megzenésített Radnóti – Both Miklós és a Napra zenekar koncertje a BFMK-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1107_Radnoti_A2_fekvo

Radnóti Miklós (1909-1944) halálának 70. évfordulójára emlékezve különleges koncertre várják a hódmezővásárhelyi középiskolásokat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba A 20. századi magyar költészet kimagasló alakjának verseit Both Miklós, a hazai etno-rock legkiemelkedőbb gitárprímása, a Napra zenekar frontembere zenésítette meg és adja elő zenekara kíséretében november 7-én, pénteken 11 órakor a BFMK színháztermében.

Radnóti születésének 100. évfordulójára készült el Both Miklós “hangoskönyve” a költő fiatalon írt műveiből, melynek vásárhelyi bemutató koncertjén a BFMK közönsége is megismerheti a gitárvirtuóz sajátos Radnóti átiratait. A hazai ethno-rock egyik legismertebb képviselője zenésítette meg a modern magyar líra egyik legkiemelkedőbb alakjának a verseit, s ez a feladat Both számára is új kísérlet része volt. “Both Miklós Radnóti műsora minden középiskolában kötelező hallgatnivaló! A nem középiskolás fokon létrehozott intenzív gitárzene pedig, a rock kedvelőinek ünnepnapokra való, ínyenc csemege!” – olvasható az album beharangozójában.

A “gitárprímás”-ként is emlegetett Both Miklós játékára Jimi Hendrix, Bartók Béla, a cigány zene és a népzene egyaránt hatással volt, s így alakult ki sajátos stílusa, amely lényegében a népzene és a rock határait mossa össze. A Napra zenekar gitárosaként és énekeseként zenélő Both olyan együttesekben bontogatta szárnyait, mint a Vágtázó Halottkémek és a Barbaro, de vendégként játszott az Állami Népi Együttes zenekarával és a Heaven Street Sevennel is. A Napra zenekarban az elektromos és az akusztikus hangszerek, illetve az ének együttes hangzásával a magyar népzenét a mai kor zenei eszközeivel szólaltatják meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás - Az első nap kötéseiben 10 százalékos a díjemelkedés

Következő sztori

Elhunyt Margitai Ági színművész

Legutóbbi hasonló cikkek