Gazdaság

Kormányszóvivő: gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

Kormányszóvivő: gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

2014. november 10., hétfő
Kormányszóvivő: gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

Gyakorlatilag minden érintett devizahitelre kötelező lesz a forintosítás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Kérdésre elmondta azt is, hogy a devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nem született megállapodás.

Kovács Zoltán

hozzátette, hogy a bankok minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket, és emlékeztetett arra, hogy a 2011 óta hatályos törvények devizaalapú jövedelemhez kötik a devizahitel meglétét. Hozzáfűzte, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján "csak különleges feltételekkel" lesz lehetőség arra, hogy a hitelfelvevő devizahitelben maradjon. Arra a kérdésre, hogy a tervezett fair bank-szabályozás vonatkozik-e majd a forintosítást nem vállaló ügyfelekre, Kovács Zoltán elmondta: a védelem azokra vonatkozik, akik a forintosítást választják. A kormány a hétvégén egyezett meg a Magyar Bankszövetséggel a fogyasztói (deviza alapú és deviza) jelzáloghitelek forintosításánál felmerülő kérdésekről. Kovács Zoltán kifejtette: a megállapodás legfontosabb célja annak az átlagosan 25-30 százalékos törlesztőrészlet-csökkenésnek a biztosítása, amelyet a korábbi tárgyalások folyamán sikerült elérni. (Az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége nyomán) Ezzel, valamint a csütörtökön benyújtandó törvényjavaslattal lezárul az a 2010-ig tartó rossz gyakorlat, amely olyan "sok kárt okozott a magyar családoknak" - fogalmazott Kovács Zoltán. Kérdésre válaszolva elmondta: az "esetleges pénzügyi manipulációk" elkerülése és az árfolyamkockázatok miatt döntöttek most a forintosításról, az érintettek bevonásával lezajlott tárgyalások után. 350 ezer devizahiteles van, minden hitelszerződés egyedi eset; a 2007 előtt felvett hitelek esetén az ügyfelek - a futamidő és egyéb technikai okok miatt - "egy picivel jobban járnak", míg a későbbiek esetében a forinthitelesek járnak kicsivel jobban. Összességében azonban sikerült azt a kettős célkitűzést megvalósítani, hogy végleges megoldás születetett a devizahitelek kivezetésére, valamint a forinthitelesek sem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.