Írjon nekünk

Közélet

Kakas Béla a megyei közgyűlés új elnöke + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kozgyules_megyei31_gs

Menedzserszemléletre és innovatív gondolkodásra van szükség – hangsúlyozta Kakas Béla, a Fidesz-KDNP megyei listavezetője, akit a testület alakuló ülésén elnökké választottak. A Csongrád Megyei Közgyűlésbe 11 főt a kormánypártok, 5-öt az MSZP, míg 4-et a Jobbik delegált.

Elnököt és három alelnököt választottak a Csongrád Megyei Közgyűlés alakuló ülésén, ahol három tanácsnok kinevezéséről, továbbá három bizottság felállításáról és személyi összetételéről is döntöttek. A húszfős testületben a tizenegy tagot számláló Fidesz-KDNP frakcióját Gémes László vezeti, a szocialista frakciót Varga Péter, míg a Jobbik négyfős frakcióját Szabó Zoltán Ferenc.

Az alakuló közgyűlésen Juhász Tünde kormánymegbízott arról beszélt, hogy három alapvető feladata van a megyei közgyűlésnek. „Elsőként megtartja a demokratikus alapnormák legfontosabbikát, hogy a kisebbség véleményére is tekintettel van. Másodszor, hogy képes az egyéni érdekeit a köz érdekeinek alárendelni, harmadszor pedig, hogy elkötelezetten ragaszkodik a jogszerű és szakszerű működés belső rendjéhez. Úgy vélem, hogy ezen elvek betartásával szolgálhatja leginkább Csongrád megye közgyűlése a megye polgárait” – jelentette ki Juhász Tünde.

Három alelnök, három tanácsnok és három bizottság

Az alakuló közgyűlésen Gémes László megyei elnöknek Kakas Bélát javasolta, a jelöltet 17-en támogatták a 20 fős testületből. Az új elnök általános helyettese, terület- és gazdaságfejlesztési alelnöknek Ádók Jánost választották egyhangúlag, a leköszönt elnököt, Magyar Annát 17 igen szavazattal választották meg a külügyekért, magyar-magyar ügyekért, kulturális és társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöknek. A harmadik alelnök egy külsős, nem közgyűlési tag, Sándorfalva korábbi jegyzője, Kovács Beáta lett, akit 20-an támogattak voksukkal, ő önkormányzati koordinációs alelnökként fog dolgozni a jövőben.

kozgyules_megyei56_gs

Három tanácsnokot is választott a testület, a külgazdasági ügyekért Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere felel, mezőgazdasági tanácsnok Gémes László, Szegvár nagyközség első embere lett, míg nemzetiségi tanácsnoknak Szentes szocialista polgármesterét, Szirbik Imrét választották. Három bizottság alakult, az ügyrendi és jogi bizottság elnöke Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) lett, a pénzügyi és gazdasági bizottságé Bozó Zoltán (Fidesz-KDNP), míg a terület-, gazdaság- és turizmusfejlesztési bizottságot míg a terület-, gazdaság- és turizmusfejlesztési bizottságot Nagy Attila Gyula (Fidesz-KDNP) vezeti.

Menedzserszemléletet vár a közgyűlés tagjaitól Kakas Béla

„Építkezünk az elmúlt időszakban elkészített területfejlesztési koncepcióra, illetve az alelnöki, bizottsági és tanácsnoki rendszerrel a megyei közgyűlés olyan ütőképes struktúrát állít fel, amellyel ezt a kihívást teljesíteni tudjuk” – nyilatkozta portálunknak Kakas Béla megyei közgyűlési elnök. Hozzátette, teljesen új feladatra kell készen állnia a testületnek, a megye 60 településének 419 ezer emberéért kell dolgozniuk. „Húsztagú közgyűlésben gondolkodom, nem a pártpolitikai szempontok vannak a munka középpontjában, hiszen az itt helyet foglaló polgármesterek, volt országgyűlési képviselők értői az előttünk álló feladatoknak. Fontos, hogy a települések arányosan és racionálisan kapjanak lehetőséget a fejlődésükhöz, ehhez korrekt közgyűlési munkára van szükség. Ez a rendszer mentőövet tud dobni a kistelepüléseknek, lényegesen egyszerűbbek lesz a pályázati struktúra és a közbeszerzési rendszer. Azoknak a településeknek, ahol nincs humán erőforrás a pályázatok előkészítéséhez, azoknak a megye vagy a Széchenyi Programiroda fog segíteni ebben a munkában” – közölte.

Konstruktív munkára készül az ellenzék

Az MSZP-s Varga Péter portálunknak elmondta, a frakció azért fog dolgozni, hogy a megye minél zökkenőmentesebben fejlődhessen, főként gazdasági területen. „A 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus elején járunk, és kulcskérdés, hogy Csongrád megyei települései ebből a nagy tortából mekkora szeletet tudnak majd kiszakítani. Erre a megyére nagyon ráfér a fejlesztés, kiváltképp a gazdaság, illetve az infrastruktúra területén” – mondta el a szocialist frakció vezetője.

kozgyules_megyei32_gs

A Jobbik frakcióját vezető Szabó Zoltán Ferenc elmondta, konstruktív ellenzéki munkára készülnek. Úgy értékelte, a megye területfejlesztési koncepciója a kisebb és nagyobb településeknek egyaránt kínál kitörési pontokat, ennek középpontjában a gazdaságfejlesztésnek és a munkahelyteremtésnek kell állnia a politikus szerint. „Azt szeretnénk, hogy a gazdaságfejlesztés terén a magyar érdekek érvényesüljenek, a helyi termelők és gazdasági szereplők kapjanak minél nagyobb szerepet” – fogalmazott.

Ahogy megírtuk, a megyei listára összesen 170 539-en szavazhattak október 12-én, végül 74 629 érvényes szavazatot számláltak össze a bizottságok, a megyei önkormányzati választáson az LMP (3.96%), a DK (3.12%), a Nagycsaládok Ruzsa (2.95%) és az Együtt (1.1%) sem szerzett mandátumot.

A Csongrád Megyei Közgyűlés tagjai:
Ádók János (Fidesz-KDNP), Bodor Csaba (Fidesz-KDNP), Bozó Zoltán (Fidesz-KDNP), Buzás Péter (MSZP), Dudás Zoltán Sándor (Jobbik), Gémes László (Fidesz-KDNP), Havasi János Béláné (MSZP), Kakas Béla (Fidesz-KDNP), Kalmár Ferenc András(Fidesz-KDNP), Kiss Attila (Jobbik), Mágori András József (Fidesz-KDNP), Magyar Anna Mária (Fidesz-KDNP), Nagy Attila Gyula (Fidesz-KDNP), Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP), Simicz József (MSZP), Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik), Szél István (Fidesz-KDNP), Szirbik Imre (MSZP), Toroczkai László (Jobbik) és Varga Péter (MSZP).

Közélet

Teljes kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szombat délutántól hétfő reggelig tart majd a tilalom.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Boldog Istvánét és Kálló Gergelyét.

Tovább olvasom

Közélet

A szegedi LMBT-csoport arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A javaslat szerint csak a születési nemet lehetne beírni a személyazonosító okmányokba.

Tovább olvasom

Aktuál