//

Hosszú távú befektetés a szegedi zsinagóga az izraeli nagykövet szerint + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ialn_mor_mj_DSC6791

A szegedi zsinagóga egy hosszú távú befektetés Szeged számára, amely nem csak vallási, de kulturális központként is szolgálhat – hangsúlyozta Ilan Mor. Izrael budapesti nagykövete a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál záróvacsorája kapcsán látogatott Szegedre, egyeztetett az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánjával is izraeli cégek vásárhelyi letelepüléséről.

Szombat este a hagyományokhoz híven ünnepi vacsorával zárult a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. A Forrás hotelban tartott rendezvényre a város illusztris képviselőit, valamint az országos hitközségek elnökségét is vendégül látták, de részt vett az eseményen Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete is. “Ez az est fő eseményéül szolgál a zsidó hitközség által szervezett programsorozatnak, melyet hagyományosan Izrael tiszteletére tartanak minden évben. A két ország közötti jó kapcsolatot hivatott megerősíteni” – mondta el a sajtó képviselőinek Ilan Mor.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár a napokban jelentette be, hogy a kormány a budapesti és miskolci mellett a szegedi zsinagóga felújítására is elkülönített összeget. A nagykövet gratulált a kormány döntéséhez, a jövőre nézve pedig egy kiváló befektetésnek tartotta a jövőre nézve. “A szegedi zsinagóga nem pusztán vallási, de kulturális központként is szolgálhat a későbbiekben, amely minden szegedinek értéket jelenthet. Szépsége sok érdeklődőt vonzhat be, akik tanulhatnak a zsidó vallásról, tradíciókról” – emelte ki.

A nagykövet egyeztetett a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánjával, Horváth Józseffel annak lehetőségeiről, hogy izraeli cégek érkezzenek Hódmezővásárhelyre, valamint Izraelbe is invitálta, hogy személyesen is megtapasztalja mindazon lehetőségeket, melyeket az ország tud nyújtani. Megemlítette továbbá, hogy az izraeli tulajdonban lévő, budapesti NNG cég is terjeszkedni kíván a közeljövőben Szegedre, amely a régióban már keresi is a munkatársakat.

no images were found

Előző sztori

A látogatók öltöztették ünnepi díszbe a Reök-palotát + FOTÓK

Következő sztori

Andreas Gross: a székelyeknek demokráciaharcként kell bemutatniuk autonómiaküzdelmüket