Kultúra

Hende: a hagyományok iránti hűség megtartó erő a mindennapokban

Hende: a hagyományok iránti hűség megtartó erő a mindennapokban

2014. november 22., szombat
Hende: a hagyományok iránti hűség megtartó erő a mindennapokban
hende_szombathely

A hagyományaink iránti hűség megtartó erőt jelent mindennapjainkban - hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen a 11-es huszárok egykori laktanyájában tartott első világháborús megemlékezésen, amellyel a limanowai csatában vitézül helytálló magyar huszárok emléke előtt tisztelegtek.

Hende Csaba

szerint a huszárság olyan igazi magyar hungarikum, amire méltán büszkék lehetünk, amit a világ számos hadseregében lemásoltak, és amelynek hagyományai ma is tovább élnek. Hozzátette: azok nélkül a hőstettek és áldozatok nélkül, amelyeket a magyar huszárok és magyar honvédek végrehajtottak az elmúlt évszázadokban, nem lehetnénk itt, nem beszélhetnénk magyarul és nem is emlékezhetnénk. A magyar nép elpusztítására, eltiprására nagyon sok világhatalom "fenekedett", annak pedig, hogy nem jártak sikerrel, az Isten kegyelmén kívül a magyar katonák, közöttük - kitüntetett módon - a magyar huszárok hősiességének is köszönhető - mondta. A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: a limanowai csata legfontosabb következménye az volt, hogy a lengyel nép a magyar huszárok helytállásának köszönhetően "megszabadult az orosz megszállás rémétől". Hende Csaba szerint a lengyel népnek a magyar huszárok iránti szeretetét és nagyrabecsülését jelzi, hogy már a csatát követően is, de mind a mai napig ápolják az ott elesett sok ezernyi magyar huszár sírját, mindig van friss virág ezeken a sírokon. Elmondta, hogy december 12-én egy magyar küldöttség élén keresi majd fel a limanowai csatateret és

Tomasz Siemoniak

lengyel honvédelmi miniszterrel közösen koszorúzzák majd meg a felújított emlékművet. A limanowai csatában az egykor Szombathelyen állomásozó 11-es huszáralakulat - más csapatokkal együtt - 1914. december 11-12-én az oroszok ellen, hiányos fegyverzettel, gyakran kézi tusát vívva vette fel a küzdelmet, és hősiességüknek köszönhetően győztek. A megemlékezés résztvevői a szombathelyi laktanya udvarán megkoszorúzták az első világháborús hősi emlékművet, majd az egykori parancsnoki épületben felavattak egy emléktáblát is, amelyet a helyi hagyományőrző egyesület állíttatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.