/

Emlékművet állítottak a pozsonyi csata hőseiért a szegedi hagyományőrzők

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

arpad_arpad_terTölgyfa emlékművet állított az Árpád téren a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület, hogy ezzel tisztelegjen történelmünk nagy küzdelme, a pozsonyi csata hősei előtt.

A pozsonyi csata 1100. évfordulóján, 2007. szeptember 29-én domborművet és emlékkövet állíttatott az Árpád térre a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Barta András szobrászművész ezen alkotásával kívánt az egyesület tisztelegni a magyarság egyik legfontosabb győzelme előtt, melyet fennmaradásáért vívott a keleti frankokkal. Az akkori térrendszer nem engedte meg, hogy a bronz dombormű és a kő egy helyre kerüljön, csak a Dugonics és Árpád tér rekonstrukcióját követően kerültek ismét össze. A kő korábban a mostani országzászló helyén volt, egy nyolcéves tölgyfacsemete mellett, amely az építést követően kipusztult és eltűnt a térről. Az egyesület úgy döntött, hogy tölgyfából egy emlékoszlopot helyez el, melynek formája megegyezett a 900-as évek Magyarországának határvonalával, benne feltüntették a Duna és a Tisza nyomvonalát, illetve Pozsony és Szeged pontos helyét.

“A 2013-as évben hiába pályáztunk az emlékszobor megvalósítására, elutasították kérvényünket. Végül a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával sikerült megvásárolni a szükséges faanyagot, a fa kifaragását Törő György népi fafaragó, a Magyar Kultúra Lovagja készítette el társadalmi munkával. A táblát az egyesület szűk körben, november 2-án helyezte el az Árpád téren, ezzel az 907-ben Árpád fejedelem által vezetett, csatában elhunyt honfitársainknak méltó kegyeleti helyet kívántunk biztosítani” – mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére V. Szilágyi Árpád, a hagyományőrző egyesület elnöke.

WP_20141102_020

“A további célunk az, hogy minden év november 2-án, halottak napján este 7 órakor gyertyát gyújtsunk, és emlékezzünk olyan elhunyt hozzátartozónkra, akiknek sírhelyét vagy nem ismerjük, vagy nehéz megközelíteni, így lélekben, szeretetben, kegyeletben néhány percet számukra áldoznánk egy-egy gyertya meggyújtásával. Köszönjük támogatóinknak, így a Szegedi Vízmű Zrt.-nek, illetve az egyesületünk azon tagjainak, akik kétkezi munkával is hozzájárultak ezen emlékmű megvalósulásához” – tette hozzá a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke.

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület ezzel párhuzamosan kezdeményezni fogja, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál, hogy a pozsonyi csata szoborcsoportját a Nemzeti Sírkert részévé tegyék. “A fejedelem fiaival és harcostársaival Magyarország fennmaradásáért ontották vérüket, így megérdemlik, hogy az utókor hősként tekintsen rájuk, és hősi emlékmű hirdesse tettüket” – hangsúlyozta v. Szilágyi Árpád.

Előző sztori

145 éves banki tapasztalatával vállal garanciát pénzére az Oberbank

Következő sztori

Délvidéki mészárlások: lassú lépések az igazság felé