Kultúra

Csukás István: Aki olvasni szeret, annak fejében ész van és nem szilvalekvár + FOTÓK

Csukás István: Aki olvasni szeret, annak fejében ész van és nem szilvalekvár + FOTÓK

2014. november 14., péntek
Csukás István: Aki olvasni szeret, annak fejében ész van és nem szilvalekvár + FOTÓK
csukas_istvan0_gs

A képzelőerő annál színesebb, minél fogékonyabb a gyerek a művészetekre - vallja Csukás István, akinek személye olyan, mint egy mese, hiszen a mindennapi használati tárgyakban is képes meglátni a lehetőségeket. A Szökevény csillagok alkotóival a Somogyi-könyvtár gyermekrészlegén találkozhattak kicsik és gyermeklelkű felnőttek, akik természetesen nem mulasztották el dedikáltatni a Pom-Pom, Süsü, a sárkány és Mirr-Murr kandúr történeteit.

"Én vagyok a híres egyfejű. A nevem is ennyi csak: Süsü" - stílusosan erre a dalra "vonult" be a Szökevény csillagok című gyermekopera írója, zeneszerzője és rendezője, vagyis

Csukás István, Nagy Imre Erik

és

Sándor János

. A gyerekek már tűkön ülve várták, mikor tűnik fel a bajszos, mindig vidámságot sugárzó kedvenc meseszerzőjük, szinte mindegyikük a Kossuth-díjas magyar író könyvének egy-egy példányát szorongatta a hóna alatt.

Kodály Zoltán, Bartók Béla

a zeneszerzők közül,

Petőfi Sándor, Jókai Mór

vagy éppen

Arany János

- csak hogy a legnagyobb költőinket, íróinkat említsük - is szívesen ragadott pennát, hogy a magyar gyermekirodalmat a ma ismert formájában sokszínűsítse. Csukás István, akinek meséin generációk nőttek fel, jutalomként tekint arra a kitérőre, ami miatt fiatal költőként meseírásra adta a fejét. Az 1960-as évek közepén történt ugyanis, hogy

Kormos István

költő átcsábította a gyermeki világba, első játékfilmje, a Keménykalap és krumpliorr Hollywoodban az Év legjobb gyermekfilm kategória díját is elhozta.

csukas_istvan22_gs

"A gyermekeknek író író ajándéka, hogy mindig fiatalos tud maradni." Azt mondta, a mese a művészet olyan eszköze, ami egyszerre nevel életre, fejleszti a kreativitást és repít egy gondoktól mentes álomvilágba. "Azért jó gyereknek lenni, mert akkor még csupa játék az élet. A mese akkor születik, ha képzeletünkben képesek vagyunk állatok, tárgyak nyelvén beszélni. Aki olvasni szeret, annak fejében ész van és nem szilvalekvár" - folytatta, amin harsányan nevettek a kicsik. Sándor János saját bevallása szerint könnyen azonosult Süsüvel, amikor megkapta Csukás és Nagy Imre Erik gyermekoperáját, "egyfejűként bolyongtam a zeneszerző útvesztőjében". Bár technikailag nincs különbség egy nagyopera és egy gyermekopera színpadra rendezése között, nehézségét az őszinte kritikusok, vagyis az apró nézők adják. A zeneszerző mindent elkövetett, hogy megszerettesse a színházat a gyerekekkel, ugyanis többszólamúság, az a cappella stílusjegyei és hangszerszólók színesítik másfél órás darabot, amelyben olyan modern kütyük is helyet kaptak, mint egy GPS és egy okostelefon. A Szökevény csillagok november 14-án debütált a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínházában, de egészen december 4-ig megtekinthetik a családok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.