Bulvár

Tüdőrák elleni új szert teszteltek sikerrel egereken

Tüdőrák elleni új szert teszteltek sikerrel egereken

2014. október 28., kedd
Tüdőrák elleni új szert teszteltek sikerrel egereken

Sikeresnek bizonyult egerekbe ültetett agresszív emberi tüdőrákos sejtek elpusztításában egy fejlesztés alatt álló új gyógyszer, amelyet a Chicagói Egyetem kutatói vizsgálnak.

Az OTS964 nevű szer tablettaként vagy injekcióban adva megakadályozza egy számos daganattípus - többek közt a tüdő- és az emlőtumor - által túltermelt, az egészséges felnőtt szövetekben azonban csak ritkán képződő fehérje működését. E nélkül a fehérje nélkül a rákos sejtek osztódása megkezdődik, de nem fejeződik be és elpusztulnak. Szájon át adva a szernek voltak korlátozott mértékű mellékhatásai, intravénás formában - liposzómákat használva vivőanyagként -, ugyanolyan hatékony volt, de kevesebb mellékhatással. Az OTS964 alkalmazása mindkét formában a beültetett tumorok teljes eltűnését eredményezte az egerek túlnyomó részénél - derült ki a kutatóknak a Science Translational Medicine című folyóiratban ismertetett tanulmányából. "Már tíz éve azonosítottuk ennek a gyógyszernek a molekuláris célpontját, de csaknem egy évtizedbe telt megtalálni a hatékony módját annak, hogy elnyomjuk" - fogalmazott

Nakamura Juszuke

, a Chicagói Egyetem személyre szabott gyógyászattal foglalkozó központjának igazgatóhelyettese. A japán tudós hozzátette, hogy munkájukat 300 ezer összetevő vizsgálatával kezdték, ezek közül több mint ezret szintetizáltak, és csak néhány olyat találtak, amelyről azt valószínűsítették, hogy hatékony lehet embereknél. Az OTS964 a TOPK nevű fehérjét veszi célba. Ez a fehérje az embernél előforduló többfajta rák esetében termelődik, és úgy vélik, közrejátszik a daganat növekedésében. Minél erősebben fejeződik ki, annál rosszabbak az emlő- vagy tüdőrákkal küzdő betegek kilátásai. A gyógyszerrel - és annak OTS514 nevű elődjével - végzett kezdeti kutatások kimutatták, hogy mindkettő hatásos volt a rákos sejtek elpusztításában, de előfordult, hogy zavarokat okoztak a fehér- és a vörösvérsejtek termelődésében, enyhe vérszegénységet és a fertőzések megnövekedett veszélyét idézve elő. Ugyanakkor a szerek serkentették a véralvadást segítő vérlemezkék termelődését. Liposzómákba töltve őket, a szerek már nem idézték elő a vörös és a fehér vérsejtek számának csökkenését. Egérkísérletekben az OTS964-et önmagában és liposzómákba csomagolva is tesztelték egy rendkívül agresszív fajta emberi tüdődaganaton, az LU-99-en. A tumorokat 150 köbmilliméteresre növesztették, majd három héten át hetente kétszer intravénásan beadták hat egérnek a szert. A daganatok gyorsan csökkentek, azt követően is, hogy véget ért a kezelés. A hat egérből öt esetében a tumorok teljesen eltűntek, háromnál az első kezelés utáni 25, kettőnél 29 napon belül. Azoknál az egereknél, amelyek liposzómába töltve kapták a gyógyszert, nem észleltek mellékhatást. Az OTS964 nagyobb dózisban szájon át adva is hatásosnak bizonyult. LU-99-es tüdődaganatos hat egér testsúly kilogrammonként 100 milligramm gyógyszert kapott két hétig minden nap. A tumor az ő esetükben is csökkent az utolsó adag után, és végül mind a hat egérnél teljesen visszahúzódott. A rágcsálók szervezetében viszont alacsony volt a fehérvérsejt-szint, de ez két hét alatt helyreállt. Noha a tanulmány kisméretű volt, eredménye szakemberek szerint annál előremutatóbb. "Egérkísérleteknél ritka, hogy a daganatok teljes mértékben eltűnnek. Sok gyógyszer van, amely meg tudja akadályozni a tumorok növekedését, de csak ritkán látni, hogy (a daganatok) teljesen eltűnnek" - mondta Nakamura. A TOPK fehérje jó célpontja lehet a rák több fajtája elleni gyógyszereknek - emelte ki közleményében a Chicagói Egyetem, amelynek tanulmánya elsősorban a tüdőrákra összpontosított, de a TOPK az emlő-, az agy-, a máj, a hólyagdaganatok, valamint a vérrák egyes típusainál is szerepet játszik. A kutatók az egyetem onkológusaival együttműködve már 2015 őszén megkezdhetik a klinikai tesztek első szakaszát. Az OTS964 egy japán cég, az OncoTherapy Science fejlesztése. A vállalatot 2001-ben alapították a rák elleni gyógyszerek kifejlesztésére, Nakamura résztulajdonos benne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.