Közélet

Szarmata lakhelyeket és sírt tártak fel Szeged és Mórahalom között + FOTÓK

Szarmata lakhelyeket és sírt tártak fel Szeged és Mórahalom között + FOTÓK

2014. október 22., szerda
Szarmata lakhelyeket és sírt tártak fel Szeged és Mórahalom között + FOTÓK
asatas_55_os_ut02_gs

Iráni eredetű szarmaták lakhelyét tárták fel régészek az 55-ös út Mórahalom és Szeged közötti szakasza mellett. A kr. u 2-3. századi leletek között egy sírhelyet is találtak az itt dolgozók.

Az 55-ös út szélesítése kapcsán végeznek feltárásokat a Móra Ferenc Múzeum szakemberei, illetve a Szegedi Tudományegyetem régészhallgatói októbertől. A szegedi nyugati elkerülő út és Mórahalom között másfél kilométeres szakasz régészeti érintettségű területén, összesen hét helyszínen folynak a munkálatok. Közel két évezreddel ezelőtti lakóhelyek és sírhelyek is húzódnak az út mentén - és még kitudja, hogy mennyi minden. Ugyan az út építésekor, illetve a közművek fektetése előtt már fel kellett volna tárni az itt lévő régészeti lelőhelyet, ez mégis utólag történt csak meg. Pedig tudvalevő, az Alföld rendkívül gazdag az ilyen kincsekben - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Paluch Tibor

régész. Az 55-ös mentén iráni eredetű szarmaták egykori lakhelyei kerültek elő a föld alól, a hozzá tartozó kemencékkel egyetemben. "A szarmaták az időszámításunk szerinti első században érkeztek az Alföldre, és a 4-5. századig nagy számban éltek itt. Rengeteg tárgyi emlék, épület árulkodik róluk" - vezetett végig minket az ásatás helyszínén a régész. A lakhelyek szomszédságában egy sírhelyet is találtak az itt dolgozók, ami nem mindennapi, hiszen a szarmaták külön temetőben helyezték el halottaikat, nem pedig az alvóhelyük közvetlen közelébe. Edényeket, ékszereket és vastárgyakat is rejtett a sír a csontok mellett. A feltárást a terep átvételétől számított harminc munkanapon belül el kell végezni, de a kedvező időjárásnak is köszönhetően az itt dolgozók várhatóan korábban, 3-4 napon belül végére érnek a munkának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.