Szarmata lakhelyeket és sírt tártak fel Szeged és Mórahalom között + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

asatas_55_os_ut02_gs

Iráni eredetű szarmaták lakhelyét tárták fel régészek az 55-ös út Mórahalom és Szeged közötti szakasza mellett. A kr. u 2-3. századi leletek között egy sírhelyet is találtak az itt dolgozók.

Az 55-ös út szélesítése kapcsán végeznek feltárásokat a Móra Ferenc Múzeum szakemberei, illetve a Szegedi Tudományegyetem régészhallgatói októbertől. A szegedi nyugati elkerülő út és Mórahalom között másfél kilométeres szakasz régészeti érintettségű területén, összesen hét helyszínen folynak a munkálatok. Közel két évezreddel ezelőtti lakóhelyek és sírhelyek is húzódnak az út mentén – és még kitudja, hogy mennyi minden.

Ugyan az út építésekor, illetve a közművek fektetése előtt már fel kellett volna tárni az itt lévő régészeti lelőhelyet, ez mégis utólag történt csak meg. Pedig tudvalevő, az Alföld rendkívül gazdag az ilyen kincsekben – mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Paluch Tibor régész. Az 55-ös mentén iráni eredetű szarmaták egykori lakhelyei kerültek elő a föld alól, a hozzá tartozó kemencékkel egyetemben. “A szarmaták az időszámításunk szerinti első században érkeztek az Alföldre, és a 4-5. századig nagy számban éltek itt. Rengeteg tárgyi emlék, épület árulkodik róluk” – vezetett végig minket az ásatás helyszínén a régész. A lakhelyek szomszédságában egy sírhelyet is találtak az itt dolgozók, ami nem mindennapi, hiszen a szarmaták külön temetőben helyezték el halottaikat, nem pedig az alvóhelyük közvetlen közelébe. Edényeket, ékszereket és vastárgyakat is rejtett a sír a csontok mellett.

A feltárást a terep átvételétől számított harminc munkanapon belül el kell végezni, de a kedvező időjárásnak is köszönhetően az itt dolgozók várhatóan korábban, 3-4 napon belül végére érnek a munkának.

no images were found

Előző sztori

Kormányhivatal menedzserszemlélettel – interjú Juhász Tünde kormánymegbízottal

Következő sztori

Hangvonalakba kapaszkodik a The Griffins + VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek