Közélet

NVI: megfeszített munkát végeztek a választási szervek

NVI: megfeszített munkát végeztek a választási szervek

2014. október 13., hétfő
NVI: megfeszített munkát végeztek a választási szervek

Megfeszített munkát végeztek a választási szervek, a helyi és területi választási irodák munkatársai - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Az NVI elnöke megköszönte a választás lebonyolításában részt vevőknek az elvégzett munkát.

Mint mondta, az országban rendben lezajlott a 2014. évi önkormányzati és nemzetiségi választás. Hozzátette: még sok helyen dolgoznak, a helyi választási bizottságoknak ma meg kell állapítaniuk a választás eredményét, és továbbítani kell a jegyzőkönyveket a területi választás bizottságokhoz. Az NVI elnöke a választási eredmények érdekességeiről szólva elmondta: a települések 77 százalékában (2448 településen) független polgármestert választottak. A részvételi arányokról szólva kiemelte: az önkormányzati választáson 44,29 százalék volt a részvétel. A Győr-Moson-Sopron megyei Gyalóka nevű településen a 62 választópolgárból 61 volt szavazni, Tolnabarakony 60 választásra jogosultjából 59 szavazott, Bödeházán 41-ből 40. Kiemelkedő még Kisasszonyfa, ahol a 221 választópolgárból 197-en választottak, és Tiszabura, ahol 920-ból 841-en szavaztak vasárnap. Az NVI elnöke elmondta: a nemzetiségiek megjelenési aránya a települési nemzetiségi önkormányzati választáson 65,14 százalék volt. A legaktívabbak a ruszinok voltak: a választásra jogosultak 78,05 százaléka, legkevésbé aktívak pedig az ukránok, ott csak 50,38 százalékos volt a részvétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.