Közélet

NGM: együttes csúcson a születések és a női foglalkoztatás

NGM: együttes csúcson a születések és a női foglalkoztatás

2014. október 24., péntek
NGM: együttes csúcson a születések és a női foglalkoztatás

Magyarország jó példa arra, hogy akkor születik több gyermek, ha több nő dolgozik, s ennek következtében nagyobb biztonságban érzik magukat a családok - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel, reagálva a Központi Statisztikai Hivatal friss adataira.

Az NGM közleményében idézték

Szalai Piroskát

, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztost, aki kiemelte: a KSH legfrissebb adatai szerint az idén több mint 1600-zal több gyermek született az első nyolc hónapban, mint az előző év azonos időszakában, ezért nagy az esélye annak, hogy az utóbbi 5 év legmagasabb születésszámát érjük el az idén. A közlemény szerint már akkor is elérnénk ezt a csúcsot, ha a következő hónapokban csak annyi gyermek születne, mint tavaly. Az NGM közleménye szerint komoly esély van arra is, hogy a teljes termékenységi arányszám meghaladja az idén az 1,4-et (azaz átlagosan egy anyának 1,4-nél több gyereke születik). A Bokros-csomag következtében esett 1,4 alá ez a szám, s maradt is ezen a szinten 18 éve - közölte Szalai Piroska. A közlemény szerint a növekvő születési adatok mellett gyorsan javulnak a nők foglalkoztatási adatai is, 2014 második negyedévében az unió tagállamai közül mindhárom foglalkoztatási mutató Magyarországon javult a legnagyobb mértékben a nőknél: a 15-64 éves korú nők foglalkoztatási rátája 3,3 százalékkal, míg a Magyarországot követő Cipruson jóval kisebb mértékben, 2,1 százalékkal. A munkanélküliségi ráta Magyarországon 2,4 százalékkal csökkent, a sorban következő Portugáliában 2,3 százalékkal, a harmadik helyezett országban 1,7 százalékkal. Az inaktivitási arány is alacsonyabb Magyarországon, 2,1 százalékkal, Horvátország a következő 1,9 százalékkal - emlékeztetett a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos. Szalai Piroska véleménye szerint ezek a pozitív folyamatok a GYED extra bevezetésének köszönhetők. Mint az NGM közleményében olvasható, januártól a juttatások megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes anyák, s így a családok biztonságérzete kimutathatóan javult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.